Erpenbeck’ten iki dünyanın sonu, iki Almanya’nın birleşimi

Mayıs 24, 2023

Erpenbeck’ten iki dünyanın sonu, iki Almanya’nın birleşimi

Jenny Erpenbeck’in Kairos. adlı romanı, Regaip Minareci çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Çağdaş Alman edebiyatının güçlü yazarlarından Jenny Erpenbeck’in son romanı Kairos., siyasi ve toplumsal gerçekliğin kendini bireyin özel alanına nasıl dayattığını anlatan sarsıcı bir roman. 

Aşkı ölümlülerin yüreğine kim düşürür – Eros mu, uğurlu anların tanrısı Kairos mu?
 
Yıl: 1986, Kasım ayı başları. Yer: Doğu Berlin. Otobüste göz göze gelen Katharina ile Hans tanışıp birbirlerine âşık olurlar. Şimdiyse Katharina’nın Hans’la geçirdiği günlerden geriye iki koli kalmıştır. Katharina kolileri karıştırırken, birlikte geçirdikleri zamanı hatırlar. Hans aralarındaki ilişkinin sınırlarını ve kurallarını belirleyebilecek kadar tecrübeli, Katharina ise ona körü körüne bağlanacak kadar tecrübesizdir. Zamanla aşkları toksik bir ilişki yumağına saplanır. Bu arada komünizmin gri şehri Doğu Berlin, iki kutuplu dünyanın sonunu getirecek ve iki Almanya’yı birleştirecek ayaklanmaya doğru koşmaktadır.
 
Jenny Erpenbeck Kairos.‘ta arzu, saplantı ve şiddet arasındaki görünmez sınırları görünür işaretlere dönüştürüyor. Kairos., siyasi ve toplumsal gerçekliğin kendini bireyin özel alanına nasıl dayattığını anlatan sarsıcı bir roman.

#yirminciyüzyıl #berlinduvarı #bellek #geçmişlehesaplaşmak #ilişkiler

Sayfa sayısı: 384
Fiyat: 145,00 TL

Jenny Erpenbeck’in Can Yayınları’ndaki diğer kitapları:
 
Gidiyor, Gitti, Gitmiş, 2018
Bütün Günlerin Akşamı, 2020
Gölün Sırrı, 2022

JENNY ERPENBECK,1967’de Doğu Berlin’de doğdu.1988-1990 yılları arasında Berlin Humboldt Üniversitesi’nde tiyatro öğrenimi gördü. 1990-1994 arasında ise Hanns Eisler Müzik Yüksekokulu’nda Ruth Berghaus, Heiner Müller ve Peter Konwitschny’nin öğrencisi olarak müzik tiyatrosu yönetmenliği eğitimi aldı. Bir süre Graz Operası’nda reji asistanı olarak çalıştı. 1990’lı yıllarda öykü ve oyun dallarında ürün verdi. 2008’de yayımladığı ilk romanı Gölün Sırrı‘yla dikkat çekti. Ses getiren bu romanı 2012’de Bütün Günlerin Akşamı, 2015’te ise Gidiyor, Gitti, Gitmiş adlı romanları izledi. Erpenbeck’in eserleri bugüne dek otuzu aşkın dile çevrildi. Mainz Bilimler ve Edebiyat Akademisi ve PEN Almanya üyesi olan Jenny Erpenbeck, Berlin’de yaşıyor.
 
REGAİP MİNARECİ, 1955’te İstanbul’da doğdu. Münih’te geçen lise ve üniversite yıllarının ardından 1977’de Hürriyet Grubu’nda çevirmen olarak çalışma hayatına atıldı. Hürriyet Dergi Grubu, Milliyet Dergi Grubu, GüneşTercüman ve Doğan Kitap’ta editör, yazıişleri müdürü, yayın yönetmeni ve yayın koordinatörü olarak uzun yıllar idari görevlerde bulundu. Önceleri gazeteciliğin yanı sıra sürdürdüğü edebiyat çevirmenliğine artık tam zamanlı olarak devam ediyor.

edebiyathaber.net (24 Mayıs 2023)

Yorum yapın