Ercan y Yılmaz, Marcel Proust’u anlatıyor

Kasım 8, 2022

Ercan y Yılmaz, Marcel Proust’u anlatıyor

Ercan y Yılmaz’ın Marcel Proust – Akıp Gider, Uzun Sürmez Mutluluğu Kötülerin adlı kitabı Destek Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Kayıp Zamanda Bir Kibar Kâhin

Destek Yayınları Felsefe Serisi’nin yeni kitabında Ercan y Yılmaz yaklaşık bir milyon iki yüz elli bin sözcük ve 3.000 sayfadan oluşan 20. yüzyıl edebiyatının en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilen 7 ciltlik Kayıp Zamanın İzinde’yi yazan Marcel Proust’u anlatıyor. 

“Bu gece kitabıma ‘Son’ sözcüğünü yazdım. Şimdi ölebilirim artık” dedikten kısa süre sonra, 18 Kasım 1922’de Paris’te ölen Proust’un edebiyat tarihine kazınmasını sağlayan yaşamına ve onu bu kadar özel kılan hikâyesine tanık olmak isteyen herkes için eşsiz bir eser!

Arka Kapak Yazısı:

“Aşk, kalbin zaman ve mekâna duyarlılık kazanmasıdır.”

Fransız yazar Marcel Proust’un dünyaya geliş amacının “yazmak” olduğunu düşünmemiz için birçok neden var. Yaşamının son üç yılını yatakta –yazarak– geçiren Proust, serinin ilk kitabını yayımlandıktan sonra dokuz yılda Kayıp Zamanın İzinde’yi tamamlayıp, “Son sözcüğünü yazdım Céleste, artık ölebilirim” dedikten birkaç ay sonra öldü. Ölümünden sonra yayımlanacak dört kitabı da eksiksiz bitirmenin gururuyla dünyayı terk ettiğinde henüz 51 yaşındaydı. Aşk, müzik ve edebiyatla güçlendirdiği hayatında askerlik, düello ve kavgalar da vardı.

Proust, “rağmen’lerin daima gizli çünkü’ler olduğunu” aklında tutarak kaleme aldı Kayıp Zamanın İzinde’yi. Yedi ciltten oluşan seriden hangi kitabın kapağını açarsanız açın her yönüyle devasa bir yapıtın içinde olduğunuzu bir harf boyunca bile unutamazsınız. Akıl almaz uzunluktaki cümleleri ve betimlemeleriyle yarattığı karakterlere hayat verirken hem ressamdır hem de hepsinin en yakını.

Yazar Hakkında:

1982 yılında Batman’da doğdu. Kafkas Üniversitesi’nde Sınıf  Öğretmenliği, Anadolu Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinde okudu. “Beyazı Kirli” öyküsüyle 2009 Gila Kohen Öykü Ödülü’nü aldı. Bu öyküyü de içeren On Üç Sıfır Sıfır adlı kitabıyla 2015 Necati Cumalı Öykü Ödülü’ne değer görüldü. 2010’da Yaşar Nabi Nayır Öykü Ödülleri’nde “Dikkate Değer” bulundu. 2010 Ali Rıza Ertan Şiir Ödülü ve 2012 Arkadaş Z. Özger Şiir Özel Ödülü’nü aldı. Şiirleri Yürüyen Siyah adıyla kitaplaştı. Yazıp yönettiği Vitrin adlı filmiyle 2011 İstanbul Kısa Filmciler Derneği En İyi Film Ödülü’nü kazandı. Uluslararası sergi ve seçkilerde görsel şiir çalışmaları yer aldı. 2016’da Sahir, 2017’de O Öyle Olmadı adlı romanları, 2019’da Son Güzel Günlerimiz adlı öykü kitabı yayımlandı. Öykü ve denemeleri İtalyanca, İngilizce, Fransızca, Vietnamcaya çevrildi. Fransa’nın saygın edebiyat kurumlarından olan MEET’in (Saint-Nazaire Maison Des Écrivains Étrangers Et Des Traducteurs) 2021 yazar programına seçildi. Yazar, aldığı burs çerçevesinde Altı Üstü İstanbul romanını tamamlamak üzere 2021’de Fransa’nın Saint-Nazaire şehrinde kaldı. Roman 2022’de yayımlandı. Askıda Öykü, Öykü Gazetesi gibi süreli yayınlar çıkardı. KE Dergisi’nin editörlüğünü yapmaktadır. 

edebiyathaber.net (8 Kasım 2022)

Yorum yapın