Elif Yonat Toğay’dan eğlenceli bir bilim kurgu: Büyükannem İlk Marslı

Aralık 15, 2023

Elif Yonat Toğay’dan eğlenceli bir bilim kurgu: Büyükannem İlk Marslı

Elif Yonat Toğay’ın kaleme aldığı, Doğan Gençsoy’un resimlediği “Büyükannem İlk Marslı” adlı kitap Doğan Çocuk tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Büyükannem İlk Marslı, 24. yüzyılda geçen ve 10 yaşındaki Maya ile ilk Marslı olan büyükannesinin birlikte atılacakları bir macerayı anlatan bir bilim kurgu kitabıdır.

Olay örgüsü, eğitimli insanların bile “ötekilere” karşı temelsiz bir güvensizlik geliştirebildiği ve barış ve refahı baltalayacak kadar ileri gidebildiği yabancı düşmanlığı ile iç içe geçmiştir. Öte yandan büyükanne Maya’ya “farklı kültürlerin bir arada yaşamasının ve fikir alışverişinin zenginleştirici olduğunu” öğütler. Dünya’dan gelen insanlar kadar zeki uzaylılar da bu yabancı düşmanlığının konusudur ve bu farklı yaşam formları arasındaki barışçıl iş birliği tehlikededir.

Mars yerleşimcileri, kaynakların acımasızca tüketildiği Dünya’daki acı deneyimlerden ders almış ve Marslıları kaynak kıtlığı konusunda bilinçlendirmişlerdir. Mars’ı dünyalaştırmak üzere olsalar da aynı hataları tekrarlamamaya kararlıdırlar. Kitabın bir diğer ince iddiası da yapay zekâ ve robotların insanların yardımcısı haline geldiği ve onları herhangi bir risk olmadan insanların refahı için kullanmanın mümkün olduğudur. Hikâyede birçok sağlam bilimsel gerçek kullanılıyor ve okuyucu bu kavramlarla, hedef yaş grubunun anlayabileceği basitlikte bir sözlük aracılığıyla tanıştırılıyor.

21. yüzyılın ilk yarısında Dünya’daki birçok ülke Mars’a gitmek için yarışmaya başladı.

YILLAR, YILLAR, YILLAR sonra da bunu başardılar. Mars’ta sürekli yaşamı destekleyecek yerleşik düzen kurulunca yarışı kimin kazandığının bir önemi kalmadı ve ortak koloniler oluşturuldu: Simud, Ubud ve Edam… Simud, ilk kurulan, en büyük ve en kalabalık koloniydi. Bu ilk koloniden sonra bilimsel araştırmaları yerinde yapmak için Mars’ın farklı yerlerinde Ubud ve Edam kolonileri kuruldu. Şimdi ise, insanlık yepyeni bir çağın eşiğinde: Mars’ı dünyalaştırmak için kollar sıvandı, nefesler tutuldu. Blöggler ile gerçekleştirilecek ortak proje sayesinde, Mars belki de çok yakında mavi-yeşil bir gezegen olacak. Tıpkı Dünya gibi…

Mars’ın Simud kolonisinde ailesiyle birlikte yaşayan Maya’nın hayatı pek sıradandı. Okul, sınavlar, sürekli meşgul olan anne ve babasıyla hayat, evrenin neresinde olursan ol aynıydı. En yakın arkadaşı robot Bo vardı neyse ki… Bir de Mars’ta doğan ilk bebek olarak ünlenmiş büyükannesi…

Maya bir gün coğrafya ödevi için kayaç örnekleri toplamak üzere Mars yüzeyine çıktı. Tabii o gün, büyükannesiyle birlikte atılacağı çılgın bir maceranın başlayacağından habersizdi. Mars’ın, hatta insanlığın geleceği büyük tehlikedeydi ve bunu çözebilecek sadece bir kişi vardı…

Elif Yonat Toğay Sabırsızdır. Ama sincap aşkına, bir ağacın altında saatlerce bekleyebilir. Dikkatlidir. Ama uçan balık görünce sevinçten öyle çok zıplar ki sonunda kanodan düşebilir. Dakiktir. Ama bir ibibiğin peşine takılıp zamanı unutabilir ya da egzotik balıkların arasında elleri ve ayakları buruş buruş olana kadar yüzebilir. Hesap kitap yapabilir. Ama uzak ülkelerde ne zaman deniz kabuğu ve kozalak toplasa bavulu kapanmaz. Asya fillerini, Afrika penguenlerini ve denizatlarını çok sever. Ne yazık ki otuz iki yıldır bir tane bile denizatına rastlamadı. Oysa eskiden, bir günde tam üç tanesiyle burun buruna gelmişliği var. Ara sıra cips yemek dışında kötü bir alışkanlığı yok. Öyle, kendi halinde biri işte…

Doğan Gençsoy 1987 yılında Bursa’da doğan sanatçı sonra büyüdü, Maltepe Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü’nde eğitim gördü. Animasyon alanında çalışmalar yaparken çocuk kitapları resimledi. Çalışmalarını halen İstanbul’daki masasında sürdürüyor, tüm mecralar için çizim, animasyon ve komedi üretiyor.

edebiyathaber.net (15 Aralık 2023)

“Elif Yonat Toğay’dan eğlenceli bir bilim kurgu: Büyükannem İlk Marslı” üzerine bir yorum

Yorum yapın