Kingsley Amis’ten alternatif tarihe ilginç bir bakış

Kasım 15, 2023

Kingsley Amis’ten alternatif tarihe ilginç bir bakış

Kingsley Amis’in Değişim adlı romanı Can Yayınları tarafından Püren Özgören çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

1976’da en iyi bilimkurgu dalında John W. Campbell Ödülü kazanan ve Philip K. Dick’in Yüksek Şato’daki Adam eseriyle birlikte anılan Değişim, dinî dogmatizmin insanların yaşamlarını bireysel ve toplumsal olarak nasıl etkilediğine dair çarpıcı bir roman.

Hubert kendisine söylenenlerin tamamına inanıyordu, ama olacakların en önemli kısmı, yıllar sonra yetişkin bir erkeğe dönüştüğünde dünyanın ona hangi gözle bakacağı söylenmemişti. İşin o faslını anlatabilecek tek bir sözcük bile yok gibiydi: Coğrafi konumu dışında hiçbir şeyini bilmediğin bir ülkede yaşamak gibi bir şeydi bu.

Yıl 1976. Prens Arthur’un hiç ölmediği, dolayısıyla VII. Henry’nin tahta hiç geçmediği, Reform’un, Protestanlığın ve Sanayi Devrimi’nin hiç gerçekleşmediği bir İngiltere. Henüz pek çok bilimsel keşif yapılmamış, motorlu taşıtlar yeni bir icat. Demokrasiden ve bilimden yoksun bu dünyaya Papalık hükmediyor. Kral III. Stephen kısa süre önce ölmüş. Koronun yetenekli sopranosu, on yaşındaki Hubert Anvil cenaze törenindeki ayin sırasında performansıyla herkesi bir kez daha büyülüyor. Ancak Tanrı’nın yüceliğini vurgulamak adına sanatı korumayı arzulayan papanın ve din adamlarının Hubert’in sesinin güzelliğini korumak için birtakım planları var.

“Mevcut alternatif dünya romanları arasındaki en iyilerden biri.”
Philip K. Dick

edebiyathaber.net (15 Kasım 2023)

Yorum yapın