Düşlenen dünyaya dair bir anlatı | Hande Avtan

Ekim 13, 2021

Düşlenen dünyaya dair bir anlatı | Hande Avtan

Fantastik edebiyat severlerin yakından tanıdığı ve takip ettiği ödüllü yazar Erbuğ Kaya’nın ilk çocuk kitabı Yegâneler – Gizemli Sanatlar geçtiğimiz aylarda Doğan Egmont’tan yayınlandı. Bir serinin ilk kitabı olan kitabın ismi kadar ilgi çekici kapak tasarımını Betül Aytaç’ın üstlendiği kitap iki farklı alemde büyülü dünyaların kapılarını aralıyor. 

Bir yanda Hükmedenler Diyarı’nın üyeleri kendi küçük hayatlarımız içine sıkışıp bilgeliklere, güzelliklere zaman ayıramayanlar… Doğanın müthiş gücünün sağladığı sayısız imkanı takdir edemeyip “Hükmeden” sıfatına sahip olmanın ilüzyonuna sığınıp güzellikleri ıskalayanların diyarı. Oysa bu büyülü dünyalarla dolu kitapta farklı bir gerçeklik var, o da Doğanın Diyarı.

Elinizden bırakamayacağınız bu kitabın öyküsü Ormanbağ kardeşlerinden Safir Ormanbağ ve iki büyücünün Doğanın Diyarından Hükmedenlerinkine sürgün edilmesiyle başlıyor. Her bir sayfada artan tansiyonun, beklenmedik olayların ve şaşırtıcı sonuçların okuyucu ve kitap arasındaki bağı arttırması ise kaçınılmaz.

Başkahramanımız Safir Ormanbağ zeki, düşünceli ve akıllı bir karakter. Küçücük bir hata yüzünden altüst olan hayatının kötü yanlarına odaklanmak yerine onlardan faydalanarak kendine yeni fırsatlar yaratmaya çalışıyor. Bu yönüyle pek çok genç okuyucuya ilham olacak bir kahraman. Bazen fantastik bir dünyada yaşıyor olmasak da yeni bir şehir, bilmediğimiz bir ortam stres ve bilinmezlik içinde hissetmemize sebep olabilir. Safir Ormanbağ bu açıdan aradığınız kahraman olabilir diye not düşelim. 

Fakat kitabın sadece başkahraman ekseninde şekillendiği düşünülmesin. Kitap; Mercan, Vala, Dorun, Azem, Tarih Nineleri gibi her biri kendi hikayelerine sahip derin bir harita çıkarıyor ve her karakter kitaba farklı bir nitelik ekliyor.

Sandığımızdan yakın olabilir

Hükmedenler Diyarı aslında şu an yaşamakta olduğumuz dünyamızın mikro versiyonu gibi. Doğaya verdiğimiz zararı, dünyevi hırs ve hedefler doğrultusunda dürüstlük, dostluk gibi erdemleri nasıl göz ardı ettiğimizi başka bir dünya tasviriyle anlatıyor. Kitabın dikkat çektiği temalardan bir diğeri de farklıklarla gelen güzelliklerimiz. Dış görünüşünden, ses tonuna ve daha nice sebebe bağlı olarak her birimiz dışlanmalara maruz kalıyoruz. Bununla başa çıkmanın en güzel yollarından biri ise yalnız olmadığımızı bilmek. Yeganeler okurlarına alttan alta bunu hissettiriyor kitap boyunca.

Diğer yandan “kötü” ve “iyi” kavramlarını büyülü bir dünya alegorisine dönüştürüp yeni fikirler ve yaratıcı bir bakış açısıyla okuyucuya sunması kitabı güçlü kılıyor. Yazar kitabıyla ilgili verdiği bir söyleşide çocuk kitabı yazma fikrinin yeni olmadığını Yegâneler kitabını kurgulamaya 2017 yılında başladığını belirtiyor. Kendisinin çocukluğunda okuduğu kitapların da onda kalıcı hisler bırakmış olduğunu sözlerine ekliyor.

Her yaştan okuyucuya hitap eden kitabın sizden tek beklentisi var, hayal kurmayı ve hayal etmeyi hiç bırakmamanız. Kitapla ilgili yorumlara göz gezdirdiğinizde çocukların olduğu kadar yetişkinlerin de kitabı okumaktan büyük keyif aldığını görebilirsiniz. Bu da yazarın fantastik eserleri kurgulamadaki becerisinden kaynaklanıyor olsa gerek. Aynı zamanda saf duygular, çocukluk heyecanları, bilinmedik dünyaların yarattığı heyecanları özleyen tüm “yetişkin çocukların” düşlerindeki dünyaya dair bir güzellemedir belki. 

edebiyathaber.net (13 Ekim 2021)

Yorum yapın