Dinozor Çocuk ve Dinozor Genç’ten yaz bitmeden okunması gereken dünya edebiyatı önerileri

Ağustos 29, 2023

Dinozor Çocuk ve Dinozor Genç’ten yaz bitmeden okunması gereken dünya edebiyatı önerileri

Ayrıntı Yayınları’nın çocuk kitapları markası Dinozor Çocuk’un ve ilk gençlik kitapları markası Dinozor Genç, yaz bitmeden dünya edebiyatının renkli dünyasına dalmak isteyen okurlar için bir seçki hazırladı. 

Tanıtım bülteninden

Dinozor Çocuk’un ilkokul çağına uygun önerileri arasında Katalan edebiyatından ödüllü İvo Hamam’ın Günlüğü, Fransa’dan Anna Z42, ABD’den Kahraman Köpek Benek Guevera ile İsveç’ten Mumiler ve Büyük Sel Baskını yer alırken, Dinozor Genç’in ortaokul çağına yönelik romanları arasında İsveç’ten Baba ve Deniz, Kanada’dan Mozart Kızı, Finlandiya’dan Vahşi Ev, Türkiye’den Gizli Geçit Termessos, ABD’den ise Tezgâh Savaşı adlı eserler bulunuyor. Dinozor Çocuk ve Dinozor Genç’in tüm kitapları, raflarda ve internet satış sitelerinde!

İvo Hamam’in Günlüğü

Yazar: David Nel·lo / Resimleyen: Beatriz Castro

Dinozor Çocuk

İvo Hamam ve ailesi yaşlı ev sahipleri Bayan Atril’in evinde mutlu mesut yaşamaktadırlar. Ama Bayan Atril günün birinde hayatını kaybedince bütün yaşamları değişir. Hamam ailesi evin yeni sahipleri orayı ilaçlamadan önce evi terk etmelidir. Onları bekleyen yolculuk ise biraz karanlık ve zorludur. Şehir kanalizasyonundan geçerek bundan sonraki yuvaları olacak Apolo Otel’e giriş yaparlar… Ivo hayatının bu yeni sayfasında dünya üzerinde özgürce hareket etmenin zorluklarını ve eşitlik duygusunu keşfeder.

İşte böylece ailem yani biz Hamamlar sakin, hoş ve hatta çok sayıdaki kız ve erkek kardeşlerimle kurduğumuz gruplarla eğlenceli bir yaşam sürüyorduk. Evin kuytu köşelerinde koşturuyor, birbirimizi kovalıyor, raflarla dolapların altını üstüne getiriyorduk … İşin aslı hem ben hem de o evde yaşayan Hamam sülalesinin tüm üyeleri, hiç başımızı belaya sokmadan orada bir ömür mutlu yaşayabilirdik.

Anna Z42 – Kurbağa Margo’nun Peşinde 

Yazar: Aurélie Gerlach / Resimleyen: Jess Pauwels

Dinozor Çocuk

Yarı dünyalı yarı uzaylı küçük bir kızın komik ve heyecan dolu maceraları. 

Anne ve babası ayrıldığından bu yana, Anna Z42 zamanının bir kısmını babasıyla Dünya’da, bir kısmını ise annesiyle Akuatiks Gezegeni’nde geçirmektedir. 

Günlerden bir gün, Anna yine baloncuk-arabasına atlayıp Akuatiks’e yolculuk eder ve en iyi arkadaşı Kurbağa Margo’yla buluşur ve o an aklına bir fikir gelir: Sınıf arkadaşı Kerim’le birlikte yapacağı fen bilimleri sunumu için neden Margo’yu da Dünya’ya götürmesin ki? 

Yarı dünyalı yarı uzaylı, minik Anna’nın ve Kurbağa Margo’nun renkli maceralarına hazır olun.

Kahraman Köpek Benek Guevara 

Yazar: Zaro Weil / Resimleyen: Katy Riddell

Dinozor Çocuk

Bu hikâye, hiç niyeti olmadığı halde kahraman olan bir köpeğin hikâyesidir. Benek Guevara’nın macera dolu hayatı sefalet içinde dünyaya gelmesiyle başlar. Kardeşleriyle koyun koyuna mutlu bir hayat yaşarken bir anda dünyası tepetaklak olur. Barınağa götürülen annesinin peşine düşer ve başına gelmedik iş kalmaz.

Benek Guevara’nın yürek hoplatan sevgi dolu hikâyesini kendi dilinden okuyabilirsiniz.

Mumiler ve Büyük Sel Baskını

Yazar: Tove Jansson

Dinozor Çocuk

Mumiş ve Mumi Anne yaşayacak bir yer bulmanın telaşındadır. Mumi Baba’ya duydukları özlem de artık dayanılmaz olmuştur. Ona kavuşmak için karşılarına çıkan herkese onu görüp görmediklerini sorarlar. Ormanda, büyük sel baskınının ortasında evlerine ve Mumi Baba’ya kavuşacaklar mı acaba?

Mumilerin yaratıcısı Tove Jansson’un 1945 yılında yazdığı Mumiler ve Büyük Sel Baskını, Mumi Vadisi’ndeki hikâyenin başlangıcını oluşturan ilk kitaptır. Jansson bu kitapta, Mumi hayranlarına macera dolu bir öykü ve muhteşem çizimlerle merhaba diyor.

Baba ve Deniz

Yazar: Tove Jansson / Resimleyen: Tove Jansson

Dinozor Genç

Minik May fenerin merdiveninde oturmuş, sabahın gelişini izliyordu. Yarı aydınlık ada, pençelerini açarak uzanmış, kocaman gri bir kediye benziyordu. Patileri denizin içindeydi, kuyruğu uzun, ince bir burun gibiydi. Sırtının kılları diken diken, gözleri saklıydı. “Hııım!” dedi Minik May kendi kendine. “Bu bildik bir ada değil. Bildik adalar gibi yayılmıyor denize.  Burada bir şeyler olacak, bundan eminim.”

Mumi Ailesi bir değişiklik yapıp vadiyi terk ederek adada yer alan deniz fenerinde yaşamak üzere yola çıkarlar. Bu yolculuğu özellikle Mumi Baba istemiştir. Bu yeni yuvalarında hayatlarını kurmak için uğraşırken aynı zamanda kendileriyle ilgili farklı ve neşeli şeyleri de keşfederler.

Mozart Kızı

Yazar: Barbara Nickel / Kapak Resmi: Müjde Başkale

Dinozor Genç

Nannerl Mozart’ın 12. yaş günü dileği ünlü bir bestekâr olmaktır. Küçük kardeşi Wolfgang’la 18. yüzyıl Avrupası’nda şehir şehir gezerek çeşitli konserler veren Nannerl, aslında herkes tarafından tanınan ve çok beğenilen biridir. İki kardeş çok önemli buluşmalarda kraliçeler ve krallar için konserler verip isimlerini duyurmuşlardır.

Bütün bunlara rağmen babası onu bir besteci olarak görmeyi reddeder, annesi kibar bir hanımefendi olarak yapması gerekenlerin ne olduğunu anlatmaktan başka bir şeyle ilgilenmez ve kardeşi Wolfgang da her ortamda ilgiyi üstüne çeker.

Neyse ki Nannerl her türlü engele rağmen hayallerinin peşinden gitmekten vazgeçmez ve hayatın ona sunduğu fırsatları değerlendirerek müzikal kaderini belirler.

Vahşi Ev 

Yazar: Siri Kolu / Resimleyen: Johanna Lumme

Dinozor Genç

HER EV SIRADAN DEĞİLDİR. BAZI EVLER VAHŞİDİR VE YERLERİNDE DURAMAZLAR.

Tomtom’un babası gizemli milyoner Van Böök’ün villası Hışırtı Hisar’da yönetici olarak çalışmaya başlar. Tomtom’un ve ailesinin hayatı bir anda değişir. Ama asıl büyük değişiklik villa aniden ayaklanıp yollara düştükten sonra olur. Hışırtı Hisar’ın çocuk sakinleri ayaklanan villanın gizemini çözmeye karar verirler. Tomtom tıpkı Hışırtı Hisar gibi, sakinlerinin de gizemlerle dolu olduğunu fark eder.

Finli yazar Siri Kolu’nun Vahşi Ev üçlemesi, okurları macera dolu bir yolculuğa çıkarıyor.

Gizli Geçit Termessos – Bilgeler Zamanı I

Yazar: Zeynep Yıldız

Dinozor Genç

Yavaş bir yürüyüşle on dakikada kendini limanda bulduğun o geniş cadde, sağda bir terzinin ya da çömlekçinin kenar duvarları yıkık da olsa hâlâ ayakta duran dükkânı, biraz ilerde solda bir tiyatro mekânı… Antik kentler onu ziyaret edenleri bir zaman yolculuğuna çıkarır. Bu yolculukta sessizce çevremizi izler ve o zamanlar insanların nasıl yaşadığına dair hayaller kurarız.

Gizli Geçit Termessos, Bilgeler Zamanı’nın ilk kitabında yaz kampında buluşan ve kendilerini Termessos’un antik zamanlarında bulan dört arkadaşın macerasına tanık oluyoruz. Onların zaman yolculuğu sayesinde sıradan bir antik kent ziyaretçisi olmaktan çıkıp o çağın insanlarının yaşantılarına eşlik ediyoruz.

Bilgeler’in Antik Çağ döneminde insanlığın geleceği için bulundukları bir kehanet, milenyum yıllarında yaşayan bu çocukları seçmiştir. Defne’nin kâbusları, Elif’in ikilemleri, Emre’nin ve Mert’in timsah derisi gibi sertleşen ciltleri ve daha pek çok olay çocukların bir an önce geçmişten gelen gizemi çözmesi gerektiğini hatırlatmaktadır. Bu heyecanlı ve dostluk kokan yolculuğa davetlisiniz.

Tezgâh Savaşı 

Yazar: Jean Merrill

Dinozor Genç

Haklı olanla güçlü olanın mücadelesi bir insanlık mücadelesidir, hiç bitmez. İşte New York’un sokaklarında çiçekten sosisliye her türlü ürün satan tezgâh sahiplerinin devasa sevkiyat kamyonlarının şoförleriyle giriştiği mücadele de bu türden bir şeydir. Seyyar satıcılarının ne paraları vardır ne de arkalarında belediye… Tezgâh sahiplerinin kamyon şoförleriyle verdiği akıl dolu mücadele bu kitabı okuyanlar için tam bir siyaset dersi niteliğinde! Belki de bu tarihi mücadele sayesinde sokaklarımız hâlâ kışın ellerimizi ısıtan kestane, açlığımızı bir çırpıda gideren çıtır çıtır simit, sevdiklerimizin yüzünü sıcacık gülümsetecek çiçekler, mis kokusunu duyunca yemeden duramadığımız mısır tezgâhlarıyla doludur, ne dersiniz? 

“Nihayet ebeveynler ve çocuklar için yazılmış, siyasetle ilgili en iyi kitap… Bu canlı ve sevimli roman, bir şeyleri değiştirebilme konusunda kemikleşmiş ve güçlü çıkarlar karşısında bile olsa umudu korumakla ilgili bir iddia.”

Alyssa Rosenberg, The Washington Post

Bilgi için: ayrintiyayingrubu.com/dinozor-genc

instagram.com/dinozorgenc

facebook.com/dinozorgenc

twitter.com/DinozorGenc

edebiyathaber.net (29 Ağustos 2023)

Yorum yapın