Müge İplikçi yeni öykü kitabıyla Doğan Kitap’ta

Ağustos 29, 2023

Müge İplikçi yeni öykü kitabıyla Doğan Kitap’ta

Müge İplikçi’nin yeni öykü kitabı Ah Be Melek Doğan Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Günümüz Türk edebiyatının usta isimlerinden Müge İplikçi, Ah Be Melek adlı yeni öykü kitabıyla Doğan Kitap’ta.

Nesneler, insanlar ve anlarla birbirine bağlanan on yedi öyküden oluşan Ah Be Melek, mülteci kamplarından terapi odalarına, kasabalardan büyük kentlere, modern hayata kuş bakışı değil, bir “melek bakışı.”

Müge İplikçi, Ah Be Melek’te dünyaya hınzır bir meleğin bakışlarıyla bakıyor. İnsanların, nesnelerin, öykülerin, mekânların bir meleğin kanadında oradan oraya taşındığı bir büyük anlatıya dönüşüyor küçük anların ve küçük insanların öyküleri.

“Ah be dünya!”

 Gökyüzünde bir melek, ovaların, dağların, nehirlerin üzerinden geçiyor, kentleri dolduran insan kalabalığına takılıyor gözü. Yeryüzündeki melekleri seyrediyor, hüzünden deliliğe, delilikten hüzne giden bir seyri var kanatsız meleklerin hayatlarının. Her hikâye bir diğerine değiyor, nesneler ve insanlar hikâyeler arasında dolaşıyor. Meleğin yüzünde kimi zaman hınzır, kimi zaman şaşkın, kimi zaman acıklı bir gülümseme… Kanatlarının vuruşuyla hızlandırıyor dünyayı ve anlatıları.

Müge İplikçi, İstanbul’da doğdu. Kadıköy Anadolu Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. İstanbul Üniversitesi Kadın Sorunları ve Araştırma Bölümü’nden ve The Ohio State University’den iki ayrı yüksek lisans derecesi aldı. Perende (1998) ile başlayıp Kalpten Seven İnsanlar (2020)’a kadar uzanan yoğun bir edebiyat  serüveni var. Bu yolculuk esnasında çok sayıda öykü, roman, inceleme ve röportaj kitabı kaleme alan İplikçi’nin kitapları bugüne kadar birçok dile çevrildi ve ödüller kazandı. Ayrıca çocuk ve gençler için de yazmaktan büyük keyif alan yazar, Uçan Salı ile başlayan serüvenine en son Günaydın Bendi’yi ekledi.  Türkiye PEN Kadın Yazarlar Komitesi başkanlığını iki dönem sürdüren İplikçi, Medyascope tv’de Zeytin Dalı ve Sabun Köpüğü programlarını sunmaya devam ediyor. Ayrıca çevrim içi Mikroscope dergisinin de yayın yönetmeni.  

edebiyathaber.net (29 Ağustos 2023)

Yorum yapın