Kısa Klasikler’de bu ay: “Canavar”, “Dillerin Kökeni Üzerine Deneme”, “Rip Van Winkle”

Temmuz 29, 2022

Kısa Klasikler’de bu ay: “Canavar”, “Dillerin Kökeni Üzerine Deneme”, “Rip Van Winkle”

Stephen Crane’den “Canavar”, Jean Jacques Rousseau’dan “Dillerin Kökeni Üzerine Deneme”, Washington Irving’den “Rip Van Winkle” Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Bir oturuşta okunabilecek en çarpıcı Kısa Klasikler çağdaş illüstratörler tarafından özel olarak tasarlanan kapaklarıyla okurlarla buluşmaya devam ediyor.

Canavar
Whilomville’in acımasız sakinleri…
 
Crane ırkçılık, tecrit, kitle öfkesi gibi temalar içeren Canavar‘ı binlerce siyahın öldürüldüğü linç olaylarının yaşandığı 19. yüzyılın sonunda kaleme alır.
 
Crane’in hayalî Whilomville kasabasında yaşayan siyah genç Henry, çalıştığı evde yangın çıkınca işvereni Dr. Trescott’un oğlunu alevlerin arasından kurtarmak için gözünü kırpmadan içeri dalar. Ancak küçük Jimmie’nin yüzüne gülen şans, Henry’yi kasabanın ucubesine çevirir. Yangında aldığı yaralarla tanınmaz hale gelen Henry kimselerin görmek istemediği çirkin, huzursuzluk veren bir varlıktır artık. Onun tedavisini üstlenen Dr. Trescott ise kasabalının gözünde bu ucubeyi yaşatmaya çalışan bir sapkına dönüşür.
 
“Lanetli hikâye aklımdan çıkmıyor…”
Joseph Conrad
 
 #kısaklasikler #amerikanklasikleri #ırkçılık #toplumsaltecrit #kölelik #toplumahlakı
 
Çeviri: Can Ömer Kalaycı
Dizi: Kısa Klasikler
Tür: Öykü
Sayfa sayısı: 88
Fiyat: 16 TL  
 
STEPHEN CRANE, 1871’de papaz bir babanın on dördüncü ve son çocuğu olarak Newark New Jersey’de doğdu. Akademide aradığını bulamayınca muhabirlik ve yazarlık yapmak üzere Syracuse Üniversitesi’ni yarıda bıraktı. İlk romanı Sokak Kızı Maggie-Bir New York Hikâyesi, edebiyat eleştirmenleri tarafından Amerikan edebiyatının ilk natüralist eseri olarak tanımlandı. Savaş muhabiri olarak Küba’ya doğru yol aldığı gemi battı ve yazar otuz günü bir kurtarma teknesinde su üzerinde geçirdi, bu deneyimini Erkekler, Kadınlar ve Tekneler adlı eserinde anlattı. Joseph Conrad ve H.G. Wells’le yakın dostluklar kurdu. Yirmi sekiz yaşında tüberküloza yakalandı ve Almanya’da tedavi gördüğü sırada hayatını kaybetti. Crane ölümünü takip eden yaklaşık iki yüz yıl boyunca pek hatırlanmasa da eleştirmenlerin eserlerini yeniden merceğe almasıyla jenerasyonunun en yenilikçi yazarı olarak görülmeye başlandı.

CAN ÖMER KALAYCI, 1963’te doğdu. İstanbul Amerikan Robert Lisesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Aynı fakültede Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları dalında uzmanlığını, doçentliğini ve 2003 yılında profesörlüğünü aldı. “Çocuk Alerjisi ve Astım” alanında yan dal uzmanlık eğitimini Hacettepe Üniversitesi ve NewYork State Üniversitesi’nde tamamladı. 2000-2002 yıllarında iki yıl süreyle Harvard Üniversitesi’nde astım konusunda çalıştı. Halen Ankara’da serbest hekim olarak çalışmaktadır. Can Yayınları’ndaki diğer çevirileri: Baskerville’lerin Köpeği, Gulliver’in Seyahatleri, Atını Sürüp Giden Kadın, Quinx ya da Kusursuz Adamın Öyküsü, Türkiye’de Şark Garp ve Amerikan Tesirleri II, Moby Dick, Erewhon, Ustanın Dersi.
 
Dillerin Kökeni Üzerine Deneme
İnsan nasıl oldu da konuşmaya başladı?
 
Dillerin Kökeni Üzerine Deneme, Aydınlanma düşüncesinin en önemli figürlerinden Rousseau’nun dilin doğuşu ve gelişimini ele aldığı, dil ve iletişim kavramları üzerine temel ve ölümsüz bir inceleme.
 
Sesler nasıl dile dönüşür? Neden konuşmaya ihtiyaç duyarız? İnsan nasıl toplumlaşmıştır ve dil bu değişimin neresinde durur? Noktalama işaretlerine neden ihtiyaç duyulmuştur? Anlaşmak için konuşmak gereklilik midir, yoksa insan yalnızca beden diliyle de anlaşılabilir mi? Peki konuşma nasıl şarkıya dönüşmüştür? Tüm bu sorulara yanıtlar aradığı denemesinde Rousseau yalnızca dille sınırlı kalmaz, birer dil olarak müzik ve resmi de tıpkı cümleyi öğelerine ayırırcasına bileşenlerine ayırır, tüm bu kavramları medeniyet ve toplumlaşma bağlamında da değerlendirir.
 
#kısaklasikler #fransızklasikleri #aydınlanma #dilindoğuşu #iletişim #müzikverenk
 
Yazar: Jean Jacques Rousseau
Çeviri: İnci Malak Uysal
Dizi: Kısa Klasikler
Tür: Deneme
Sayfa sayısı: 80
Fiyat: 15 TL  
 
JEAN-JACQUES ROUSSEAU, 1712’de Cenevre’de dünyaya geldi. Cenevreli filozof ve yazar, Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev’den Émile’e, İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kaynağı‘ndan İtiraflar‘a, insanlık tarihinde çığır açan Aydınlanma düşüncesinin en önemli Romantik düşünür-yazarıdır. Toplum Sözleşmesi ise 1762’de yayımlandığı günden bugüne toplumların bir arada yaşayışlarına ilişkin en temel düşünce yapıtlarından biri olma özelliğini sürdürmektedir. Rousseau 1778’de Ermenoville’de hayatını kaybetmiştir.
 
İNCİ MALAK UYSAL, 1973’te İzmir’de doğdu. İzmir Saint Joseph Li­se­si’ni ve Dokuz Eylül Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü’nü bitirdi. Önemli çevirileri arasında Kliniğin Doğuşu (Michel Foucault), Kritik ve Klinik, Sacher-Masoch’un TakdimiMüzakereler (Gilles Deleuze), Biz Hiç Modern Olmadık (Bruno Latour), Mavi: Bir Rengin Tarihi (Michel Pastoureau), İnsanlığın En Eski Muamması (Bertrand David – Jean-Jacques Lefrère), Öznellik Nedir (Jean-Paul Sartre) yer alır. Bodrum’da köyde yaşıyor ve bir kitabevi işletiyor.
 
Rip Van Winkle
Bir uyandım, devrim olmuş…


Irving, Rip Van Winkle‘da yıllarca süren uykuların, zamanda atlamaların olduğu, farklı kültürlerde benzerleri anlatılan masala yeni bir yorum getirir, masalın arka planınaysa Amerikan Devrimi’ni alır.
 
Biraz hava almak üzere ormanda bir yürüyüşe çıkan iyi yürekli Rip Van Winkle, tuhaf birtakım olaylar sonucu bir ağaç kovuğunda uyuyakalır. Uykuya daldığında Britanya İmparatorluğu’nun kolonisindedir, uyandığındaysa George Washington’ın portreleri duvarlara asılmıştır. Yirmi yıl süren uzun uykusunda epey yaşlanan Rip Van Winkle yepyeni bir hayata, yabancılaştığı kasabasına ve hiç tanımadığı torununa alışmaya çalışır; kimilerine bir kâbus gibi görünen bu durum, ihtiyarın umutla başladığı ikinci bir yaşam olacaktır.
 
#kısaklasikler #amerikanklasikleri #amerikandevrimi #derinuyku #değişim #yenihayat
 
Yazar: Washington Irving
Çeviri: Can Ömer Kalaycı
Dizi: Kısa Klasikler
Tür: Öykü
Sayfa sayısı: 64
Fiyat: 15 TL  
 
WASHINGTON IRWING, “ilk Amerikalı edebiyatçı” olarak tanımlanır. 1783-1859 yılları arasında yaşayan Irving’in Rip Van Winkle, Uykulu Kuytu Söylencesi gibi yapıtları da Amerikan edebiyatının ilk öyküleri olarak kabul edilir. Sağlık sorunları nedeniyle düzenli bir öğrenim yapamayan yazar, kendi çabasıyla tamamladığı hukuk eğitiminden sonra avukatlık yaptı.Yapıtlarıyla NewYork’un Hollanda kolonisi olduğu dönemin toplumsal yapısını yansıttı ve ünlü öykülerini o dönemi anlatan A History of New York from the Begining of the world to the End of the Dutch Dynasty (Diedrich Knickerbocker’ınYazdığı New York Tarihi) adlı mizahi tarih kitabında derledi. Londra’ya gittiğinde tanıştığı Sir Walter Scott’un cesaretlendirmesi sonucunda da taşlama tarzındaki mizahi öykülerini ve makalelerini The Sketch Book of Goeffrey Crayon (Sayın Geoffrey Crayon’un Karalama Defteri) adlı kitapta topladı.

edebiyathaber.net (29 Temmuz 2022)

Yorum yapın