“Ben ve Sen” üzerine | Dursaliye Şahan

Ocak 3, 2024

“Ben ve Sen” üzerine | Dursaliye Şahan

Günümüzde sık sık tekrarlanan sorunlardan biri de akran zorbalığı. Hep vardı zaten. Belki biraz arttı biraz da şekil değiştirdi. Benim hatırladığım, ayakkabısı eskiyen çocuktan tutun da zayıf not alan ya da sınıfın en çalışkan öğrencisi bile bu zorbalığa maruz kalabiliyordu. Yelpaze geniş. Oysa çok görünür olmadıkça öğretmenlerin üzerinde durmadığı, ebeveynlerin geç fark ettiği ya da aldırmadığı bu şiddet türü çocuklarda derin travmalara yol açabiliyormuş. Bu arada akran zorbalığı sadece eğitim ortamlarında değil, mahallede, kardeşler ve akrabalar arasında da olabiliyor. Çocukların kendi aralarındaki bu şiddet onların ilerdeki yaşamlarını şekillendiriyor. Sadece zorbalığa maruz kalanlar değil, zorbalık yapanların da hayatı kararıyor. Şiddete bulaşan çocuk sonraki hayatında deneyimlediği ve kendince başarılı olduğu şiddetin dozajını artırıp kişiliğinin bir parçası haline getirebiliyor. 

Acaba hangi gençler sokak çetelerine daha meyilli? Kadınlara şiddet uygulayan erkeklerin çocuklukları incelense acaba akran zorbalığına bulaşanların oranı ne çıkar?

Şiddetin hastalıklı iletişim biçimlerinden biri haline geldiğini artık hepimiz kabul ediyoruz.

Uzmanların bu konudaki ilk önerisi genelde çocuktaki empati duygusunun geliştirilmesi yönünde.

Peki çocuklarımızda empati duygusu nasıl gelişir? Tahmin edersiniz ki bunun için de uzun bir liste yapmak mümkün. O listenin tamamını uzmanlarına bırakıp, ben sadece bir tanesinden bahsetmek istiyorum. 

Günışığı Kitaplığından çıkan Ben ve Sen isimli çocuk romanı. İtalyan Giuse Quarenghi’nin kaleme aldığı eseri Nilüfer Uğur Dalay çevirmiş. 

Yazar, bir proje etkinliğinde yan yana gelen Faslı göçmen Aziza ile İtalyan Beata’nın arkadaşlıklarını anlatıyor. Hemen söyleyeyim, kurgusu ve yalın anlatımı ustaca. 

Biz yetişkinler olarak çocuklara bu tür kitapları önermeliyiz.

Her türlü şiddetin temelinde çocukluk sorunları yatıyorsa ve biz bunu biliyorsak artık eğitim sistemi de silkinip bir şeyleri değiştirmeli.

Çocuklarımızı önyargılardan kurtaracak kitaplarla buluşturmalıyız.

edebiyathaber.net (3 Ocak 2023)

Yorum yapın