Her çocuğun ikizi bir ağaç olsa…

Temmuz 26, 2023

Her çocuğun ikizi bir ağaç olsa…

İrem Uşar’ın “AşrıOrman” adlı romanı, 10 ve üzeri yaş grubu için Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Fantastik romanlarıyla sevilen İrem Uşar, okurlarını bu kez ağaçsızlaştırılmış aşrı bir evrene götürüyor. Sıradışı özellikleriyle dikkat çeken üç arkadaşın büyüme yolculuğu, geçmişe sıkı sıkı bağlı, gelecekten korkan ülkelerinin gizemli tarihiyle kesişiyor. Doğanın hayranlık uyandıran çeşitliliğini, dayanışma ve uyum yeteneğini yücelten roman, gerçeklerin er geç ortaya çıkacağını ve hafızanın gücünü düşündürüyor.

Pembe saçlı, komik Sidra; iyimser dev Enerro; ellerinin üstünde yürüyen, meraklı Bika… Derin Orman’daki 13. Yaş Kutlamaları için sabırsızdırlar. Ağaç kökleriyle sarmalanmış, yapraksız, çiçeksiz KökDiyar’da büyüyen çocuklar, ilk kez görecekleri ormanda, ikiz ağaçlarını tanıyıp devirmelidirler. Sularla çevrili ülkelerinin limanı, uzak diyar temsilcilerinin ani gelişiyle hareketlenmiştir. Kayıp tohumların yarattığı panikle başlayan olaylar üç kafadarı, gizlenen geçmişe sürüklerken, ülkenin gerçek hikâyesi de ortaya çıkacaktır…

İrem Uşar: 1975’te İstanbul’da doğdu. Notre Dame de Sion Lisesi’nin ardından Marmara Üniversitesi Radyo, Televizyon, Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Muhabirlik, editörlük ve metin yazarlığı yaptı. 2010’da PEN’in davetiyle Belçika’nın Antwerp kentinde katıldığı yazarlık atölyesinde, Günışığı Kitaplığı’nın, Assos yakınlarındaki Sivrice Deniz Feneri için özel projelendirdiği resimli çocuk kitabı Fenerden Taşınan Işık‘ ı (res. Huban Korman, 2011) yazdı. Gülümseten aile öykülerini kaleme aldığı Kuuzu ve Lunapark Ailesi (2011) Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) Yılın En İyi Çocuk Öyküleri Kitabı 2011 Jüri Özel Ödülü’ne değer görüldü. Zıtlıklar üzerine düşündüren Lataşiba (res. Sadi Güran, 2013) adlı çocuk romanıyla ünlendi. Uykusunu Arayan Çocuk (2016) adlı resimli öykü için, illüstratör Merve Atılgan’la bir araya geldi. Gençler için yazdığı romanı Ayrıkotu (2008), Ben Ayrıkotu adıyla ON8 koleksiyonunda yenilendi (2015). İnsan eliyle yaratılan yaşamın tekdüzeliğini düşündüren çocuk romanı Düz Çizgi Tepetaklakın (res. Huban Korman, 2018) ardından, çocuklar için bir fantazya olan Eksik Dünya BALTIyı (res. Ceyda Karlı, 2020) ve pandemiye karşı bilimin gücüyle direnmeyi öğrenen bir çocuğun hikâyesini anlatan Ali, Cavid’e Karşıyı (res. Huban Korman, 2020) yazdı. Ağaçsız ülkenin sırlarıyla yüzleşen çocuklara odaklanan son romanı AşrıOrman (res. Sadi Güran, 2023). Yıllardır tai chi çalışan yazar, köpeği Luka’yla birlikte İstanbul’da yaşıyor.

edebiyathaber.net (26 Temmuz 2023)

Yorum yapın