Demokan Atasoy’a 6 soru | Can Öktemer

Mart 19, 2021

Demokan Atasoy’a 6 soru | Can Öktemer

En son okuduğunuz kitabın adı nedir?  İzlenimlerinizi öğrenebilir miyiz?
Ömür İklim Demir’in Kum Tefrikaları romanını okudum. Yaşadığımız dönemde kesinlikle anlatılması gerekenlere odaklanmış ve anlatımı akıcı bir eser. Detaylara yaklaşımı ve betimlemelerini kendime yakın bulduğum enfes bir ilk roman olmuş.

Son okuduğunuz kitapta, en beğendiğiniz cümle ya da alıntı nedir?
“Başka bir devrin adamıydı vesselam; dürüstlüğün bir erdem, nezaketin ise şahsiyetsizlik sayılmadığı yıllarda pişip kavrulmuştu.”

Yeni bir kitaba başlamadan önce arkadaşınızdan mı tavsiye alırsınız, kitap eklerinden mi yararlanırsınız yoksa tamamen sezgilerinizle mi hareket edersiniz?
Bir süredir ancak yazar arkadaşlarımın yeni çıkan kitaplarını okumaya vakit bulabiliyorum. Bunun yanı sıra bu aralar geçmişte atladığım yahut zamanında okuyup çok sevdiğim fakat üzerinden yirmi-yirmi beş yıl geçtiğinden detaylarını unuttuğum kitapları tekrar okuyorum.


Keşke bu kitabı ben yazsaydım dediğiniz bir kitap var mı?
Hiç öyle bir düşüncem olmadı fakat Oğuz Atay ve Kemal Tahir’in yazdığı bazı konular ve insan ilişkileri üzerine anlattıkları detaylar benim de ilgimi çeken ve üstüne kalem oynatmaktan zevk aldığım meselelerin başında geliyor.

Yazdıklarınızı ilk olarak ne zaman gün ışığına çıkardınız ve ilk kimlere okuttunuz?
İlk öykümü 1998 yılında sinema televizyon üzerine master yaparken yönetmen Barış Pirhasan’ın verdiği bir derste ödev olarak yazmıştım. Ve sınıfta okutup yorum almıştım. Oradan aldığım geri dönüşlerden sonra tüm yazdıklarımı yıllar boyunca ilk okuyan, çocukluk arkadaşım ve o yıllarda editörlük ve yayın yönetmenliği yapmakta olan yakın dostum Koray Barış İncitmez olmuştur.


Belirli yazma alışkanlıklarınız var mı? Gürültülü bir yerde mi yoksa sessiz bir ortamda mı yazmaktan hoşlanırsınız?
Müzik dinleyerek ve sabahları çay öğlenden sonraları da kahve eşliğinde yazmam sanırım en temel alışkanlığım. Enstrümantal, çoğunlukla Barok müziği tercih ediyorum. Fakat ruh halime göre film müzikleriyle yazdığım da oluyor. Kulaklıklarımı taktıktan sonra nerede yazdığım çok önemli değil. Çoğunlukla evde yazsam da zaman zaman  Kadıköy’de sevdiğim bir cafede yazdığım da oluyor. Bazı günler çevremde hareket olması  ve birilerinin bana çay servisi yapması yazma hızımı artırıyor.

edebiyathaber.net (19 Mart 2021)

Yorum yapın