Böyle de kitap mı olur? Hem de çok güzel olmuş! | Mehmet Özçataloğlu

Şubat 9, 2015

Böyle de kitap mı olur? Hem de çok güzel olmuş! | Mehmet Özçataloğlu

mehmet-ozcataogluGünlük tütünde yazılmış kitapları çok seviyorum. Eğlence yönleri ağır basıyor ve okurken mutlaka kahkahalarla güldürüyorlar beni. Yurtdışından çok fazla sayıda kitabı da çocuklarla buluşturmuş durumdayız. Fakat hâlâ çocuklara yarar yönünden tartışılmakta bu kitaplar. Edebi yönden yarar sağlıyor mu tartışırız fakat tartışmayacağım bir konu var ki o da çocukların okuma alışkanlığını ve okuma hızını artırdığıdır. Gülerek, eğlenerek uzun süreli okuma yapan çocuklar farkında olmadan bu yetiyi kazanıyorlar. Bunun farkında olmayan bir diğer grup da bu çocukların ebeveynleri. Farkına varsalar bu tür kitaplarla çocukları arasındaki mesafeyi de kaldırırlardı sanırım.

Günlük türündeki kitapların yerli yazarlarca yazılmış olanları da var. Bunlardan biri de Memo! Fatih Erdoğan’ın yazıp çizdiği “Memo’nun Hayatı ve Eserleri” dizisi “Böyle de Kitap mı Olur” adlı ikinci kitapla devam ediyor. Bilenler bilir, bilmeyenler için anımsatalım. Memo, ilkokul dördüncü sınıf öğrencisi, köfte sever bir çocuk. Öyle ki, en sevdiği arkadaşı Nurettin’i bile “Köfte” diye çağırıyor. Bir de beş yaşında bir kardeşi var Memo’nun. Parlak bir zekâya sahip, açıkgöz bir çocuk Memo. İlk kitapta “Böyle de Ödev mi Olur!” diyerek isyan eden Memo’nun başı yine ödevleri ile dertte. Bu defa bir kitap hazırlaması gerekiyor ödevi için. Başına bu derdi açansa çok sevdiği arkadaşı Köfte. Memo ve Köfte bu kitabı yazacaklar yazmasına da “Böyle de Kitap mı Olur?” Eğlence, gülmece hepsi bu kitapta. Çocuklar için kitap okumak belki de hiç bu kadar eğlenceli olmamıştır. Memo’yu çocuklarla Mavibulut buluşturuyor.

Ve hazır Mavibulut demişken, eğlence demişken, Fatih Erdoğan demişken iki kitaptan daha söz edelim. Vulgar Viking’in serüvenleri bu iki kitap. İlki “Büyük Gark Savaşı” ve diğeri “Bir Yaz Gecesi Çığlığı”. Odin Redbeard yazmış, Fatih Erdoğan Türkçeye kazandırmış bu kitapları.

Kahramanımız Vulgar tarih dersinde en arka sıraya oturmuş ve öğretmeninin anlattığı savaşı dinliyordu. Ataları yıllar önce Gark Köyü’ne bir sefer düzenlemiş ve orada büyük bir yenilgiye uğramışlardır. Bu durum Vulgar’ın zoruna gitmiş, üzülmesine neden olmuştur. Vulgar ve arkadaşları tarihteki bu lekeyi silmeye kararlılardır. Anlaşıldığı üzere Vulgar ve arkadaşalrı Gark Köyü’ne bir sefere çıkacaklardır. Sonra ne mi oldu? Yanıtı tabi ki kitapta. Savaşın sonuna kadar eğlence garanti ama!

Vulgar’ın bir diğer serüveni de “Bir Yaz Gecesi Çığlığı.” Yazdönümü arifesi yaklaşmaktadır. Bunun anlamı ise Vikinglerin en muhteşem bayramlarının olmasıdır. Vulgar heyecandan yerinde duramamaktadır. Kocaman bir şenlik ateşi yakılacak, etrafında savaş şarkıları söylenecek. Korkunç deniz canavarları ve muhteşem Viking seferlerinin hikâyeleri anlatılacak, herkes patlayana kadar yiyecek, içecek. Düşlemesi bile çok güzel değil mi? Ama Vulgar için her şey bu kadar güzel olmuyor ne yazık ki! Ne olduğunu tabi ki söylemeyeceğim. Ama “Gark Savaşı” kadar eğlenceli olduğunu söylemek isterim.

Vikingleri, sürekli denizlerde dolaşan, avlanan dolayısıyla eğlencesiz birer yaşamı olan topluluk olarak düşlemiştim hep. Vulgar Viking tüm bu yargıları yerle bir edecektir.

Mavibulut Yayınları’ndan eğlence garantili üç kitap. Kitap okumanın keyifli saatlere dönüşmesini isteyenlere… Kitap okumak zaten çok keyiflidir diyenler de okuyabilirler.

Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (9 Şubat 2015)

Yorum yapın