Gizem Hacimuto’ya 6 soru | Can Öktemer

Mayıs 14, 2021

Gizem Hacimuto’ya 6 soru | Can Öktemer

En son okuduğunuz kitabın adı nedir?  İzlenimlerinizi öğrenebilir miyiz?

Suat Derviş’in İstanbul’un Bir Gecesi romanını bitirdim. Herhangi bir gecenin birkaç saatlik dilimine sıkıştırılmış, yeni hayatların kurulduğu, bazılarının yıkıldığı bir gece hikayesi. Birbirlerini tanımayan ama hayatları görünmeyen ipliklerle birbirine bağlanmış, farklı sosyal ve ekonomik sınıflardan insanların, sınıf tanımayan acıları, hırsları, bayağılıkları, çiğlikleri  ince ince işlenmiş.

Son okuduğunuz kitapta, en beğendiğiniz cümle ya da alıntı nedir?

“O bir çocuktur. Ölse de arkada kendi eline bakacak kimse bırakmayacak. Bir anası var. Hastadır ama gençtir, nasıl olsa kendini kurtarmış sayılır. Fakat bana bir hal olursa, arkada bir hamile karı, üç küçük yetim, bir yatalak anne bırakırım.”

Yeni bir kitaba başlamadan önce arkadaşınızdan mı tavsiye alırsınız, kitap eklerinden mi yararlanırsınız yoksa tamamen sezgilerinizle mi hareket edersiniz?

Sanırım hepsi. Kitap ekleri, güvendiğim sosyal medya hesapları, internet siteleri ve iyi okur arkadaşlarımın tavsiyelerini liste yaparım. Kitabevinde o listemi incelerken sezgilerimle hiç ummadığım bir kitabı alıp çıktığım da olur.

Keşke bu kitabı ben yazsaydım dediğiniz bir kitap var mı?

Keşke ben yazsaydım dediğim bir kitap yok. Zira ben yazsaydım, artık o kitap olmazdı, başka bir kitap olurdu. Ancak kurgusunun şurasını keşke ben düşünmüş olsaydım dediklerim var.

Yazdıklarınızı ilk olarak ne zaman gün ışığına çıkardınız ve ilk kimlere okuttunuz?

Başlarda hep gün ışığındaydı sanırım. İlk yazmaya başladığımda ne zaman iki cümle yazsam, fikrine güvendiğim, beni eleştirebileceğinden emin olduğum bir iki arkadaşıma hemen okuturdum. Sonraları hikaye şekillenene kadar saklamaya başladım. Bu uzun süreli saklayışa Mario Levi’nin Yazı Atölyesinde son verdi. “ Sofraya Bir Tabak Daha Koy” un pek çok cümlesi o atölyede okundu.

Belirli yazma alışkanlıklarınız var mı? Gürültülü bir yerde mi yoksa sessiz bir ortamda mı yazmaktan hoşlanırsınız?

Her akşam masamın başına oturmayı alışkanlık haline getirdim. Her zaman yazmıyorum elbette ama bu bana bir disiplin sağlıyor. Hayatın içinde karşılaştığım, görüp duyduğum pek çok şey bana ilham olabiliyor. Bu durumda defterime küçük notlar alıyorum. Bu notları derleyip toplama ve yazıya dönüştürme kısmı ise genellikle gece sessizlikte oluyor.

edebiyathaber.net (14 Mayıs 2021)

Yorum yapın