Dâhi babalar, ezilen oğlanlar: Eduard Einstein | Fatih Çavdar

Ağustos 22, 2022

Dâhi babalar, ezilen oğlanlar: Eduard Einstein | Fatih Çavdar

Fransız yazar Laurent Seksik’in biyografik romanı, yüzyılın dahisi Albert Einstein’in şizofreni hastalığı ile boğuşan oğlu Eduard Einstein’in hikayesini anlatıyor. Orijinal adı “Le Cas Eduard Einstein”. Türkiye’de 2016 yılı içerisinde, Sosi Dolanoğlu’nun çevirisi ile yayımlandı. 

Kitap, yirmi yaşındaki Eduard Einstein’in İsveç’teki Burghölzli Kliniğine yatması ile başlıyor. Zaman zaman geriye dönerek çocukluğu ve Albert Einstein, Mileva Maric evliliğinin ilk yıllarına da gidiyor.

Eduard Einstein’in ölümüne kadar giden yolda, olayları kendi ağzından birinci tekil şahıs anlatımıyla dinliyoruz.  Aile fertlerinin duyguları son derece sade ve etkili bir şekilde anlatılmış. Özellikle Eduard Einstein’in şizofrenik düşüncelerini anlattığı bölümler, karmaşık düşüncelerin aktarılmasının ne kadar zor olduğu da göz önünde bulundurulduğunda oldukça başarılı. Bu açıdan bir biyografi kitabı için oldukça sürükleyici. Bunda çevirmeni Sosi Dolanoğlu’nun katkısı da büyük olmalı.

Albert Einstein’in oğlu olmanın, Eduard ve ağabeyi Hans Albert için hem aile içinde hem de dışında ne kadar zor olduğu, büyük dâhinin ailesini çetin mücadelelerle baş başa bıraktığı anlatılırken aynı zamanda dahi Einstein’in hayatına ışık tutan, bunu yaparken fizikten hiç bahsetmeyen güzel bir kitap.

Kitabın en trajik tarafı, hayatı boyunca Albert Einstein’in oğlu olmaktan şikayet eden, işi babasından nefret etmeye kadar götüren Eduard’ın bu kitaba da babası sayesinde/yüzünden konu olması idi.

Üç kişinin hayatına ışık tutan ve bir şizofreni hastasının aklından geçenleri aktarmaya çalışan böyle bir biyografi için oldukça sürükleyici bu kitap, Türkiye’de 2016 yılı içerisinde, Sosi Dolanoğlu’nun çevirisi ile Can Yayınları’nca yayımlandı. 

edebiyathaber.net (22 Ağustos 2022)

Yorum yapın