Çocuklar için cesur kadınların yaşam öyküleri

Ağustos 31, 2020

Çocuklar için cesur kadınların yaşam öyküleri

Nacide Berber’in çocuklara yazdığı Halide Edip Adıvar, Füreya Koral ve Halet Çambel yaşam öyküleri Final Kültür Sanat Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Halide Edip Adıvar

Halide, mor salkım çiçeklerinin sardığı bir evde hayata gözlerini açtı. Dünya, bir savaşlar döneminden geçiyordu. Zor zamanlarda büyümesine rağmen, Osmanlı’da bir yüksekokuldan mezun olan ilk Müslüman kadınlardan biri oldu. Henüz genç bir yaşta çevirisini yaptığı kitap Sultan Abdülhamit tarafından ödüllendirildi. Halide, işgal altındaki vatanını kurtarmak için cephede de çalıştı. Kurtuluş Mücadelesi’nin sesini tüm dünyaya duyurmak için Anadolu Ajansı’nın kuruluşunda yer aldı.

Halide, ömrünü kadınların sesi olmak ve özgürlüğüne kavuşması için çalışmaya da adadı. Vatan mücadelesinde hiç yılmadan gösterdiği kararlılığını kadın hakları mücadelesinde de gösterdi.

Füreya Koral

Füreya Koral, Türkiye’nin ilk çağdaş seramik sanatçısı. Sanatında öncü, yenilikçi bir isim. Sanat aşkı ve yaşam mücadelesi dolu hayatı ise yakın tarihimizin en ilham verici hikâyelerinden birini anlatıyor.Füreya, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçişin tam arifesinde Büyükada’da sanatla iç içe doğup büyür. Hem Doğu hem Batı kültürünün içinde yaşar. Felsefe eğitimi, keman dersleri derken Füreya’ya verem teşhisi konur. Bu zor hastalığın pençesinden kurtulmaya çalışırken seramik hastalığının ilacı olur. Engellere aldırmadan 40 yaşında başladığı seramikte 40. sanat yılını doldurur.

Toprak Füreya’nın elinde can bulur. Tabaklar, kâseler, fincanlar ve vazolar müzelerden çıkıp evlere, masalara hayatın içine girmeye başlar. Füreya’nın anlayışında sanat dört duvar arasında hapsolmaktan kurtulur, sokaklara karışır. Eteklerinde Kuşlar Taşıyan Kadın, işte bu cesur, çalışkan ve her daim soran, sorgulayan, yenilikçi kadının öyküsünü anlatıyor.

Halet Çambel

Halet Çambel, Türkiye’yi olimpiyatlarda temsil eden iki kadın sporcudan biriydi. Bir bilim insanıydı, arkeoloji profesörüydü. Türkiye’nin ilk açık hava müzesini yine o kurdu. Bir insan ömrüne pek çok ilki sığdırmayı başardı.

Halet, çağının ötesindeki bakış açısıyla yüz yıla yakın ömrüne bir koca tarihe sığacak deneyim ve miras biriktirmeyi başardı. Sporcu, eğitmen, çevreci, arkeolog, dilbilimci ve etnoğraf gibi çok farklı kimliklerle tanındı ve her birinde büyük bir gayretle çalıştı ve üretti. Eskrim dalında katıldığı 1936 Berlin Olimpiyatları Halet’in iradesinin ve kararlılığının simgesi oldu. Genç kadın, müsabakalarda Hitler’le tanıştırılmak istendi, ancak karşısına çıkmayı kesinlikle reddetti. Böylece Halet gencecik yaşında bir efsaneye dönüştü, İlham verici hikâyesi böylece başladı. Google, Halet Çambel’in 99. doğum günü için bir doodle hazırladı ve bütün dünya bu cesur kadına bir kez daha saygılarını sundu.

YAZAR HAKKINDA

Nacide Berber, 1980 yılında Muğla’da doğdu. Lisansını İ.Ü. İktisat Fakültesi Kamu Yönetii Bölümü’nde; yüksek lisansını İ.Ü. Kadın Sorunları ve Araştırmaları Merkezi’nde yaptı. Halihazırda, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü doktora öğrencisidir. Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nda çalıştı ve halen gönüllüsüdür. Çeşitli kitap, dergi, gazete ve web sitelerinde yazı ve röportajları yayımlandı. 2012 Dicle Koğacıoğlu Toplumsal Cinsiyet Makale Yarışması’nda üçüncülük ödülü aldı. 2015 itibariyle NTV Radyo bünyesinde “Yol Açan Kadınlar” adlı radyo belgeseli programını hazırlamaya başladı ve bu program aynı yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Radyo Programı dalında ödül aldı. Halen NTV Radyo’da kadınlar, doğa, gastronomi, ritüeller vb konular üzerine radyo programı yapımcılığına devam ediyor. 2016-2018 yılları arasında Kemerburgaz/Altınbaş Üniversitesi’nde Toplumsal Cinsiyet dersleri verdi.

edebiyathaber.net (31 Ağustos 2020)

Yorum yapın