Gülen Bilge Ersan’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Şubat 1, 2023

Gülen Bilge Ersan’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Çocuklara ilham veren, ufuk açan, yeni bakış açıları sunan her eylem çok değerli bence. Kendi yaşamımda çok kullandığım ve faydalandığım bilgileri, teknikleri ve zihin egzersizlerini hem kendi kızım ve oğlumla hem de başka çocuklarla paylaşmak istedim. Küçüklüğümden beri kelimeleri ve yazarken içinde yaşadığım o büyülü dünyayı çok sevdiğimden bunu hikâyelerimle yapıyorum. Yazdığım kitaplar, kendisiyle barışık, vicdanlı, şefkatli, özgür ve özgün düşünen, sağlıklı iletişim kurmayı bilen yetişkinlerin yaşadığı bir geleceğe attığım umut tohumları benim için… 

Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Okuduğum ilk kitap değildir mutlaka ama Enid Blyton’ın Yaramaz Kızlar serisini çok severdim küçükken. O kadar ki, bugün bile kızımın kitaplığında yerlerini koruyorlar. Bu seride özellikle zihnimde yer eden, iki yakın arkadaş olan Dolly ve Alice karakterlerinin neredeyse taban tabana zıt oluşuydu. Ve her iki karakterde de beni cezbeden özellikler vardı. Daha çok hangisine benzemek istediğimi düşünürdüm. Bu konu üstüne annemle yaptığım sohbeti ve ona sorduğum soruları hâlâ hatırlarım. Verdiği yanıt yetişkinlik hayatımda da bana çok ilham olmuştur.

Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Kesinlikle Harry Potter. Türkçeye çevrilmiş ilk kitabı çıktığında tesadüfen görüp almıştım. J.K. Rowling’in yarattığı o fantastik dünya ilk sayfadan itibaren beni yakalayıp içine çekmişti ve ben heyecanla bir sonraki kitabı beklemeye başlamıştım. Eğer kitabı ben yazmış olsaydım, hikâyedeki o yaratıcı detayların keşif anlarının beni ne kadar heyecanlandıracağını düşündüğümü hatırlıyorum. Bu his bana müthiş mutluluk vermişti. Ve o zamanlar henüz kitap yazmaya başlamamıştım. 

Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz? 

 Son okuduğum -daha doğrusu dinlediğim- kitap “Okçunun Sihirli Liri”.  Göknur Birincioğlu’nun kaleminden. Hassas kalplerdeki o gerçek gücü, sevginin ışığını açığa çıkarmak üzere lirin tellerinden yıldızlara uzanan sihirli bir ezgi; şiirsi bir masal. 

edebiyathaber.net (1 Şubat 2023)

Yorum yapın