Çiziyorsam Sebebi Var: Ali Benice | Ayşe Yazar        

Ekim 14, 2023

Çiziyorsam Sebebi Var: Ali Benice | Ayşe Yazar        

Çizimle olan ilişkiniz ne zaman başladı?

 Böyle klasik bir soruya klasik bir cevap yakışır. Hemen hemen her illüstratör gibi benim de çizime olan ilgim çocukluk yıllarımda başladı.

Okuduğum mizah dergileri ve çizgi romanlar, izlediğim çizgi filmler beni bolca besledi. Bunların yanı sıra babamın bir çizgi film sanatçısı olması da benim için oldukça etkileyici bir unsurdu.

Çizer kitaba nasıl hazırlanır?

Bunun projeden projeye değiştiğini söyleyebilirim. Daha doğrusu beklenen işin ne kadar büyük ve kapsamlı olduğu ile ilgili bir durum.

Kapak ve iç sayfalar için görseller hazırlanması beklenen büyük projelerde kitabın tamamını okuyarak işe başlamayı tercih ediyorum, ancak sadece kapak çalışması gerektiren projeler için kitabın bir özeti yeterli olabiliyor. Ardından da eskiz aşamaları ve nasıl bir teknik kullanmak istediğime karar verme sürecim geliyor.

Çizimlerinizi yaparken yazar ya da editör ile nasıl diyaloglar gelişiyor aranızda?

Genellikle yalnız çalışıyorum. Bugüne kadar ürettiğim çok az projede yazarlarla birebir iletişime geçtim. Yazar ve çizer arasında köprü görevi görmesi gerektiğine inandığım editörler, deneyimlerime göre bu konuda oldukça başarısız ve ilgisiz maalesef.

Gerçi yazarların da kitaplarına hayat katan kişileri yakından tanımak konusunda hevesli olduğu söylenemez. Bu bana biraz nankörce geliyor.

Sanatınızı/çizimlerinizi beslemek için neler yapıyorsunuz?

 Önceden de bahsettiğim gibi, çocukluk yıllarımda okuduğum ve izlediğim görsel nitelik taşıyan mecralar bugünkü çizim tarzımı ve tekniğimi geliştirmekte büyük rol oynadı. Bunların başını da çizgi romanlar ve mizah dergileri çekiyor.

Ancak yakın zamanda oyun sektörüne geçişimle birlikte farklı boyama ve resimlendirme teknikleri üzerine çalışma fırsatım oldu. Farklı medya araçlarının görselleştirme süreçlerinde yer almak çizgimi oldukça esnek bir hale getirdi diyebilirim.

Bir kitabın rafta yerini alana kadar geçirdiği mutfak sürecini çizer cephesinden anlatır mısınız?

Resimleme aşaması çizerin tercihen yalnız kaldığı bir süreç. Bana gönderilen metni okuduktan, eskiz aşamasını geçtikten, son resimleri hazırladıktan ve editörlere ilettikten sonra mutfakta neler yaşandığına dair pek fikrim yok, ama en azından benim açımdan süreç bunlardan ibaret.

edebiyathaber.net (14 Ekim 2023)

Yorum yapın