Cebimdeki Mandalina Ağaçları | Hande Avtan

Aralık 8, 2020

Cebimdeki Mandalina Ağaçları | Hande Avtan

Evde canı çok sıkılan Ada’yla tanışın. Ada yetişkinlerin dünyasında kendine yer açmakta zorlanıyor. Ada’nın karşısına bu sıkıntısından kurtulmak için bir fırsat çıkıyor. Biz okuyuculara da ona bu tatlı mı tatlı macerasında ona eşlik etmek düşüyor.

Sosyal medyada ‘Oyuncu Anne’ lakabıyla ün salmış, ebevynlikle ilgili birçok eseri bulunan, kendisi de üç çocuk annesi olan ünlü yazar Şermin Yaşar’ın “Cebimdeki Mandalina Ağaçları” isimli kitabı Doğan Egmont aracılığıyla okuyucuyla buluştu. Ada’nın ve ailesinin birbirinden başarılı çizimleri ise Meryem Tanrıkulu imzası taşıyor.

Yetişkinlerin dünyasında var olmak

Ada’nın can sıkıntısı yetişkinlerin dünyasında kendisine yer verilmemesinden kaynaklanıyor. Ev işlerine yardım etmesinin yavaşlatıcı olacağı, eşyaların taşınmasına gücünün yetmeyeceği gibi önyargılara maruz kalan Ada’yla empati kuracak pek çok çocuk olacağına inanıyorum. Bu noktada kitap ebevynlere de düşünmeleri için yeni bir başlık açmış oluyor.

Kitabın başka, çok önemli bir kazanımı da mevut. Çocuklara toprakla uğraşmak, bitki yetiştirmek konusunda da ilham olabilecek nitelikte bu kısacık öykü. Yazarın kitabın sonunda kendi mandalina ağacınızı yetiştirmekle ilgili verdiği bilgiler tüm okuyucular için bir kılavuz olmaya aday.

Kitap, küçük okuyucunun ilgisini her sayfasındaki birbirinden renkli, merak uyandıran çizimleriyle kendisinde toplamayı başarıyor. Çizimler 87 doğumlu genç ve başarılı illüstratör Meryem Tanrıkulu’nun elinden çıkmış. Şermin Yaşar’ın Çok Hayal Kuran Çocuk, Dedemin Bakkalı- Çırak, Abartma Tozu, Cingo, Oh Ne Ala memleket ve daha nicelerinden alışık olduğumuz yaratıcı ve eğlenceli kaleminin etkilerini 36 sayfalık bu sıcacık öyküde de görmemiz mümkün.

İlham verici küçük Ada

4-6 yaş arası okuyucunun hedef kitlesi olarak alındığı kitapta aile, iş bölümü, yaratıcılık, doğa sevgisi ele alınan temalardan sadece birkaçı. Sevgi dolu, yardımsever, sabırlı Ada okuyucunun arkadaş olmak isteyeceği bir karaktere sahip. Onu mutsuz eden bir durumu yeni bir maceraya çeviren ilham verici bu küçük kızı siz de çok seveceksiniz.

Çocukluğunuza bir zaman makinesi

Ebeveynler için zaman makinesi görevi gören bir kitap Cebimdeki Mandalina Ağaçları. Sizi küçüklüğünüze, o zamanki hislerinize, pazar günü can sıkıntınıza ışınlıyor. Ayak altında dolaşmamanızı, onların işlerine karışmamanızı isteyen yetişkinlerin dünyasına bir yetişkin gözüyle dışarıdan bakmanızı sağlıyor.

O zamanlardaki bir an önce büyüyüp sorumluluklar alma isteğinizi hatırlatıyor, bununla da kalmayıp o yıllarda bir maceraya çıktığınızı hayal etmenizi sağlıyor. Bir bitkinin gelişimine tanıklık edeceğiniz bu macera esnasında çocuğunuzun gözüyle olaylara bakmayı yeniden hatırlayacağınızı düşünmekteyim. Cebimdeki Mandalina Ağacı bir hatırlatıcı olmasının yanında, kuracağınız empati sayesinde çocuğunuzla geçireceğiniz kaliteli vakti arttırma konusunda bir teşvik edici görevi de üstlenebilir.

Çekirdeğinden ağacına bir mandalinanın gelişimine, Ada’nın bu süreçte yaşadıklarına eşlik ettiğimiz tatlı mı tatlı maceranın kahramanlarından biri olmak ister misiniz? O zaman siz de kendinizi Ada’nın bir arkadaşı gibi hissedeceğiniz Cebimdeki Mandalina Ağaçları kitabındaki maceraya katılabilirsiniz.

Hande Avtan – edebiyathaber.net (8 Aralık 2020)

Yorum yapın