“Bilimkurgu Okuryazarlığı” raflarda

Şubat 22, 2022

“Bilimkurgu Okuryazarlığı” raflarda

Zümrüt Bıyıklıoğlu’nun Bilimkurgu Okuryazarlığı adlı kitabı Genç Destek Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Bilinmeze Merakın Anatomisi 

Teknolojinin baş döndürücü bir hızla geliştiği günümüzde artık herkes alternatif bir gelecek hayali kuruyor, dünyanın bambaşka bir yer olma ihtimalini düşünüyor. Başka dünyaların, başka toplumların, başka sistemlerin var olabileceğini düşünmemizin yolunu açan bilimkurgu eserlerine ise ilgi giderek artıyor. Peki, bilimkurgu eserlerini daha iyi anlamak, türün okumasını daha iyi yapabilmek ister misiniz?  

Zümrüt Bıyıklıoğlu yeni kitabı Bilimkurgu Okuryazarlığı’nda bilimkurgunun felsefesini anlatıp bilimkurguyu incelemesinin yanında nasıl yeni bir bilimkurgu metni yaratabileceğimiz konusunda da ipuçları veriyor. 

Ayrıca kitabın arkasına eklediği önemli bilimkurgu eserlerinin kronolojik listesiyle okurlara bir okuma listesi sunuyor.

Arka Kapak Yazısı:

“BİLİMKURGU, LAZER TABANCALI DELİKANLILARIN METAL SUTYENLİ KIZLARI KURTARDIKLARI ‘UCUZ’ UZAY FİLMLERİNDEN İBARET DEĞİLDİR.”

– PHILIP K. DICK.

Bilimkurgu nedir?

Bilimkurgunun temeli “novum” nedir?

Novuma göre bilimkurgu alttürleri nelerdir?

Bilimdışı kurgu nedir?

Bilimkurguyu gerçekten anlıyor muyuz?

Yapılan göndermelerin ve üzerine kurulduğu teorilerin farkına vardığımız bir okuma gerçekleştirebiliyor muyuz?

Bilimkurgu hikâyeleri nasıl yazılır?

Bilimkurgu üzerine daha yüzlerce sorunun dünyanın en önemli eserlerinden örneklemelerle ele alındığı bu kitap sadece bilimkurgu tarihini değil, felsefesini de açıklıyor.

Bu türe gönül vermiş, okumaya ve seyretmeye meraklı herkese hitap eden bu kitabı okuduktan sonra bilimkurguya bakışınız tamamen değişecek.

Yıllardır bilimkurguyla ilgilenen editör Zümrüt Bıyıklıoğlu geek gözüyle bilimkurguyu groklamanız amacıyla yazdı.

Yazar Hakkında:

1970 yılında İstanbul’da doğdu. Ortaokul ve lise yıllarını değişik illerde, farklı okullarda geçirdi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun olduktan sonra uluslararası bir şirkette çalışmaya başladı. Yaklaşık on yıl USGAAP, finans ve ERP danışmanlıkları yaptı, evlendikten sonra kurumsal iş hayatına son verdi. Çocukluğundan beri meraklı olduğu yaratıcı yazarlıkla ilgilenmeye başladı. Katıldığı atölye ve eğitimler sonrası ilk kitabı Küçük Yazarın El Kitabı’nı (Esenkitap 2015, Dinozor Çocuk 2020) ardından da Bir Hayal Nasıl Romana Dönüşür (Destek Yayınları 2021, Yeni Başlayanlar İçin Yaratıcı Yazarlık, Esenkitap 2015) adlı yaratıcı yazarlık rehberlerini yazdı. Sokrates’i anlattığı Sokrates-Bildiğim bir şey var, o da hiçbir şey bilmediğimdir adlı derlemesi Destek Yayınları Felsefe Serisi’nden basıldı. 

Yazar bir yandan yayınevlerine editörlük hizmeti verirken yaptığı atölyelerde çocuklara ve yetişkinlere yaratıcı yazarlık/bilimkurgu ve fantastik dersleri vermeye devam ediyor. Halen sevgili eşi Erkal ve biricik oğlu Cenk Efe ile İstanbul’da yaşıyor.

edebiyathaber.net (22 Şubat 2022)

Yorum yapın