20. yüzyıl sinemasına damgasını vuran “Muhteşem Oz Büyücüsü” raflarda

Şubat 22, 2022

20. yüzyıl sinemasına damgasını vuran “Muhteşem Oz Büyücüsü” raflarda

L. Frank Baum’un “Muhteşem Oz Büyücüsü” adlı romanı, 10 ve üzeri yaş grubu için Celâl Üster çevirisiyle Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yayımlandığı 1900 yılından bu yana yediden yetmişe her yaştan okuru büyüleyen klasiklerden Muhteşem Oz Büyücüsü Celâl Üster’in eşsiz çevirisiyle Türkçede!

Biricik köpeği Toto’yla beraber, Kansas’ta çıkan korkunç bir kasırgayla çok uzaklara, Oz’un büyülü ülkesine savrulan Dorothy sonsuza dek kaybolduğunu düşünür. Evine dönebilmek için sarı tuğlalı yolu izleyip Zümrüt Kent’e ulaşmalı, muhteşem ve gizemli Oz Büyücüsü’nü bulup ondan yardım istemelidir. Dorothy çok şanslıdır ki yolda karşılaştığı Teneke Oduncu, Korkuluk ve Aslan’la dost olur ve hep birlikte, tuhaf olduğu kadar zorlu, keşiflerle dolu ve unutulmaz bir maceraya atılırlar.

Öndeyiş

Halk hikâyeleri, söylenceler, destanlar ve peri masalları çağlar boyunca çocukların başucundan eksik olmamıştır, çünkü her sağlıklı çocuk fantastik, olağanüstü ve besbelli gerçekdışı öykülere çekincesiz ve içgüdüsel bir sevgi duyar. Grimm Kardeşler’in, Andersen’in kanatlı perileri çocuksu yüreklere insan yaratılarının hepsinden daha fazla mutluluk vermiştir.
 
Ne var ki, kuşaklarca okunmuş olan eski zaman masallarının artık çocukların kitaplığında “tarihteki yerini almış olduğu” söylenebilir; çünkü yazarların her masalda korkutucu bir ahlak dersi vermek amacıyla uydurdukları insanın kanını donduran bütün o ürkünç olaylarla birlikte o alışılagelmiş cinler, cüceler ve perilerin de ortadan kalktığı daha yeni ‘masallar’ın vakti gelmiş bulunuyor. Çağdaş eğitimin içinde ahlak zaten vardır; o yüzden, çağdaş çocuk masallarda yalnızca eğlence arar ve hoş olmayan tüm olayları bile isteye bir yana bırakır.
 
Muhteşem Oz Büyücüsü hikâyesi, bu düşünceyle, yalnızca ve yalnızca bugünün çocuklarını mutlu etmek için yazıldı. Biricik amacı, merak ve neşenin korunup dertlerin ve karabasanların kovulduğu çağdaşlaştırılmış bir peri masalı olmak.

L. Frank Baum Chicago, Nisan 1900.

Yazar hakkında

L. Frank Baum 1856’da Chittenango, New York’ta doğdu. Kariyerine gazete muhabiri olarak başlayan Amerikalı yazar, Muhteşem Oz Büyücüsü ve onun devam kitapları başta olmak üzere, çocuklar için kaleme aldığı kitaplarıyla tanındı. “Oz” serisinden on dört kitabın yanı sıra çok sayıda roman, öykü, şiir ve senaryo yazdı. Eserlerinin sahneye ve ekrana uyarlanması için çok çabaladı; Muhteşem Oz Büyücüsü‘nün 1939 yılındaki uyarlaması 20. yüzyıl sinemasına damgasını vurdu. L. Frank Baum, 1919 yılında hayata veda etti.

edebiyathaber.net (22 Şubat 2022)

Yorum yapın