Behçet Çelik’in ilk iki öykü kitabı

Kasım 5, 2020

Behçet Çelik’in ilk iki öykü kitabı

Behçet Çelik’in ilk iki öykü kitabı “İki Deli Derviş / Yazyalnızı” adıyla tek kitap olarak İletişim Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Bir ara kıyıya takıldı gözüm. Çırılçıplak bir çocuk vardı. Yan yan yürüyordu, yere bakarak. Bir yengeç olmalıydı yerde. Bakıp öykündüğü. Başımı çevirmiş iskambil oynamaya gidenlere bakmıştım. Dümdüz yürüyorlardı. ‘Bilmesem sizin de bir zamanlar yan yan, düşe kalka, yalan yanlış yürüdüğünüzü…’ diye söylenmiş, ufaklık gibi yürüyerek yanına gitmiştim. Şimdi de bu kalabalık caddede yan yan yürüsem yengeç gibi, o çıplak ufaklık gibi. Sonra da olacakları, dostlarımla gittiğim tatlıcıda oturup, Gözleri Gece’ye yazsam.”

Behçet Çelik, ilk iki öykü kitabının bir araya getirilmesiyle oluşan bu kitapta yalnızlığıyla baş etmeye çalışanların, uzaktan uzağa âşık olup düş kuranların, kendinden bir nebze uzaklaşmak isteyenlerin, yaşamın çıldırtan tekdüzeliğinden bunalanların, işsizliğin ve belirsiz geleceğin yarattığı boşlukta kaybolanların, dost sohbetlerindeki samimiyeti arayanların hikâyelerine kâh ince bir keder kâh ince bir ironi içeren üslubuyla hayat veriyor. İki Deli Derviş / Yazyalnızı, ustalıkla örülü özgün bir edebi evreni müjdeleyen ilk öykülerin sıcacık buluşması. 

Kitaptan bir bölüm okumak için>>>

Behçet Çelik

1968’de Adana’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. İlk öyküsü 1987’de Varlık’ta yayımlandı. Yazılı Günler ve Virgül dergilerini hazırlayanlar arasında yer aldı. İki Deli Derviş (1992), Yazyalnızı (1996), Herkes Kadar (2002), Düğün Birahanesi (2004), Gün Ortasında Arzu (2007), Diken Ucu (2010), Kaldığımız Yer (2015) ve Yolun Gölgesi (2017) adlı öykü kitaplarının yanı sıra Dünyanın Uğultusu (2009), Soluk Bir An (2012) ve Belleğin Girdapları (2019) adlı romanları, Sınıfın Yenisi (2011) adlı gençlik romanı ve Çantasızlar Kampı (2016) adlı çocuk romanı ile Ateşe Atılmış Bir Çiçek/Yazarlar, Kitaplar, Okuma Notları (2012) isimli deneme kitabı yayımlandı. Doğup büyüdüğü Adana’yla ilgili yazılardan oluşan Adana’ya Kar Yağmış adlı kitabı derledi (2006). Barış Bıçakçı ve Ayhan Geçgin’le edebiyat üzerine yazışmalarından oluşan Kurbağalara İnanıyorum 2016’da yayımlandı. Öykü, deneme ve çevirileri çeşitli gazete, dergi ve seçkilerde yayımlanan Çelik, 1989’da Akademi Kitabevi Öykü Başarı Ödülü’ne, Gün Ortasında Arzu’yla 2008’de Sait Faik Hikâye Armağanı’na, Diken Ucu’yla 2011’de Haldun Taner Öykü Ödülü’ne, Kaldığımız Yer’le 2015’te Türkân Saylan Sanat Ödülü’ne layık görüldü.

edebiyathaber.net (5 Kasım 2020)

Yorum yapın