2022 Turgut Özakman İlk Roman Yarışması ödülünü kazanan roman raflarda

Mayıs 29, 2023

2022 Turgut Özakman İlk Roman Yarışması ödülünü kazanan roman raflarda

Ezgi Tanergeç’in “Devridaim” adlı romanı Bilgi Yayınevi etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İstanbul’un sofistike ve bir o kadar berduş ilçesi Beşiktaş’ta damacana su işiyle iştigal eden Serkan, giderek tuhaflaşan ve onu her geçen gün daha çok sarsan rüyaların etkisindedir. Safdil Macit, su gibi ömründe Işık’ına kavuşmak için ortalığı birbirine katarken, 68 Kuşağına imzasını en fiyakalı şekliyle atacağının farkında değildir. İstanbul’da su dağıtımı işinin Dersaadet Anonim Su Şirketi’ne devredilme sancıları yaşanırken, bu mühim meseleyi kendine dert edinen azledilmiş Ahmet Vefik Paşa, ne fevkalade bir zat olarak tarihe geçeceğinden bihaber, köşesinde Zor Nikâhı adlı oyunu yazmakla meşguldür.

Yolunu kaybetmiş bir taş ve bir mektup, zamanın “devridaimi” içinde insanların hayatına sızar. Ve belki de bu insanların farklı zamanlarda aynı yerde yaşamış olmak dışında birbiriyle hiç ilgisi yoktur…

Ezgi Tanergeç, 2022 Turgut Özakman İlk Roman Yarışması ödülünü kazanan Devridaim’de, ilham aldığı günlük, sıradan deneyimlerin arkasındaki sarsıcı olayları ve birbiriyle ilgisiz görünen insanları suyun izinden giderek usta bir kurguyla birbirine bağlıyor. Akıcı dili ve canlı anlatımıyla okuyucuyu kimi zaman puslu zamanlarda bir ömrün üzerine örtülen eski bir gazete kâğıdına, kimi zaman bir Paşa’nın konağındaki Hereke sabahlığa, kimi zaman sokak sokak gezen bir damacana suya götürüyor.

“Keşke sözcükler insanlara zekâları, vicdanları, eğitimleri, asalet ve zarafet seviyelerine göre paylaştırılsa. Dil herkese eşit verilmese, sözcükler dervişi cahil karşısında, mazlumu zalim karşısında âciz ve savunmasız bırakmasa.”

Ezgi Tanergeç

1980 yılında İzmir’de doğdu. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nü bitirdi. Öğrencilik yıllarından itibaren çalışma hayatına dahil oldu. NTV İzmir büroda stajyerlik yaparak basın dünyasına adım attı. Mezuniyetinin ardından İstanbul’a yerleşti. On üç yıl İstanbul’da yaşadı. Bir dönem televizyon kanallarında prodüktörlük, film sektöründe set fotoğrafçılığı gibi görevlerde bulundu. Eş zamanlı olarak dergi yazıları yazdı. Medyadaki deneyimlerini daha sonra çeşitli kurumlarda basın danışmanlığı yaparak değerlendirdi. 2012’de kendi işini kurdu. 2016 yılında İzmir’e geri döndü.

İlkokul yıllarında kompozisyon yarışmalarında aldığı ödüllerle artan yazma isteği, ortaokul ve lisede yazdığı hikâye ve denemelerle hobiye dönüştü. Medyada ve basın danışmanı olarak görev yaptığı yıllarda; haberler, basın bültenleri, tanıtım yazıları, web sitesi içerikleri, röportajlar gibi metinler hayatında büyük bir yer tuttu. Basından uzaklaştıktan sonra hobi olarak yazmaya devam etti. 2020’de yazmaya başladığı ilk romanı “Devridaim”, Turgut Özakman İlk Roman Ödülü’ne layık görüldü. Ayrıca, “Deli Sabri” adlı uzun metraj bir film senaryosu bulunuyor.

Evli ve Rüzgar adında bir oğlu var.

edebiyathaber.net (29 Mayıs 2023)

Yorum yapın