Arthur C. Danto’dan “Andy Warhol”

Şubat 19, 2018

Arthur C. Danto’dan “Andy Warhol”

Arthur C. Danto’nun “Andy Warhol” adlı kitabı, Süha Sertabiboğlu çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Günümüz sanatını ve dünyasını anlamanın kilit figürlerinden Andy Warhol’u, sanat felsefesinin önde gelen isimlerinden Arthur C. Danto’nun kaleminden okuyoruz bu kitapta.

Danto, “Beni bir sanat felsefecesine dönüştürdü” diyerek, kendi sanat felsefesinin gelişiminde Andy Warhol’un özel bir yeri olduğunu ilan etmişti. Nedir Andy Warhol’u bu kadar özel yapan şey? Sanatın temellerini sarsan, etkisi günümüze kadar uzanan ve bir ikona dönüşmüş Warhol’un hayatı ile eserleri arasındaki bağ, Danto’nun şüpheciliği elden bırakmayan titiz araştırmacılığıyla görünürleşiyor.

Danto, bu kitabıyla Warhol ile ilgili yeni bir biyografi yazmak derdinde değil, her ne kadar kronolojik bir sıra izleyerek Warhol’un özel hayatına ait sırları deşifre etmeye çalışsa da… Paris’te bir kütüphanede Warhol’a ait siyah-beyaz bir reprodüksiyonla karşılaştığında “Bu sanat ise her şey sanat olabilir” düşüncesiyle yaşadığı sarsıntının peşine düşüyor, sanat felsefesiyle mevcut çağı anlamaya yönelerek…

Bir ressam, sinemacı, yapımcı ve yayıncı olarak Andy Warhol’un, öncüllerinden sanat eserlerine ilham ve fikir veren durum ve kişilere, o meşhur atölyesi Fabrika’daki sıradışı hayatlardan uğradığı silahlı saldırının ruh sağlığına ve sanatına etkisine, başdöndürücü bir hayat ve sanat serüvenini, sohbet edercesine anlatıyor Danto…

İlk 16 sayfa için>>>

Arthur C. Danto

Günümüz felsefesinin, özellikle de estetik teorisinin önemli isimlerinden olan Arthur Coleman Danto 1924 yılında ABD, Michigan’da doğdu ve Detroit’te büyüdü. Önce Wayne Üniversitesi’nde, ardından da Columbia Üniversitesi’nde sanat ve tarih öğrenimi gördü. 1949-50 yıllarında Paris’te sanat felsefesi öğrenimi gördükten sonra yeniden, bu defa hoca olarak Columbia’ya döndü.

The Nation’ın eski sanat eleştirmeni olan Danto, felsefe ve sanat alanında birçok kitabın da yazarıdır. Bu kitaplardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz: National Book Critics Circle Award for Criticism ödülünü alan Encounters and Reflections: Art in the Historical Present (Farrar, Straus & Giroux, 1990); Beyond the Brillo Box: The Visual Arts in Post-Historical Perspective (Farrar, Straus & Giroux, 1992); Playing With the Edge: The Photographic Achievement of Robert Mapplethorpe (University of California, 1995); The Madonna of the Future: Essays in a Pluralistic Art World (Farrar, Straus & Giroux, 2000); Unnatural Wonders: Essays from the Gap Between Art and Life (Columbia University Press, 2007). Ayrıca yazarın After the end of Art [Sanatın Sonundan Sonra, Çev. Zeynep Demirsu, 2010]; Beyond the Brillo Box-The Visual Arts in Post-Historical Perspective [Brillo Kutusu-Post-Tarihsel Perspektiften Görsel Sanatlar, Çev. Can Kayaş, 2016] kitapları Ayrıntı Yayınları tarafından Türkçeye kazandırılmıştır. Arthur C. Danto 25 Ekim 2013’te hayatını kaybetmiştir.

edebiyathaber.net (19 Şubat 2018)

Yorum yapın