Bizi biz yapan geride bıraktıklarımız mı yoksa karşılaşmadıklarımız mı?

Nisan 22, 2022

Bizi biz yapan geride bıraktıklarımız mı yoksa karşılaşmadıklarımız mı?

Deniz Utlu’nun “Sabaha Karşı” adlı romanı, Levent Tayla çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Kara’nın Frankfurt’a gitmek için bindiği uçak sert bir fırtınaya yakalanır, düşmesi an meselesidir. Ölümcül tehlikeyle burun buruna geldikleri o anda, birkaç sıra ileride Ramón belirir ansızın. Ramón üniversite yıllarında Kara’nın en yakın dostu Vince’le paylaştığı evin her daim davetsiz konuğudur. Dilediği zaman gelir, kanepelerinde uyur, mutfaklarında bulduğunu yer, dilediği zaman kimseye bir şey söylemeden çeker gider, gözden kaybolur.

Deniz Utlu bu romanında derin bir sarsıntıyı anlatıyor. 

Yazar hakkında

Deniz Utlu Berlin ve Paris’te felsefe ağırlıklı iktisat eğitimi aldı. 2003 yılında, Marianna Salzmann ve  diğerleri ile birlikte 2014 yılına kadar çıkaracakları freitext dergisini kurdu. 2014 yılında Graf Verlag tarafından yayımlanan ilk romanı “Die Ungehaltenen” (Savrulanlar), Utlu’nun bir dizi etkinliğinin de küratörlüğünü üstlendiği Berlin Maxim Gorki Tiyatrosu için Hakan Savaş Mican tarafından tiyatroya uyarlandı. Utlu ayrıca köşe ve deneme yazarı olarak da faaliyet göstermektedir. İkinci romanı “Gegen Morgen” 2019 yılında Suhrkamp Verlag tarafından yayımlanmış ve “Text & Sprache” Edebiyat Ödülü’nün kısa listesine seçilmiştir. Utlu 2019 yılında Hannover Edebiyat Ödülü’ne; 2021 yılında ise Alfred Döblin Ödülü’ne layık görülmüştür. Alfred Döblin Ödülü jürisi, kararını “Utlu, Alman edebiyatı için Hannover’den Türkiye’ye; Suriye sınırına değin uzanan bir hafıza coğrafyası açmaktadır” cümlesiyle duyurmuştur. (Kaynak: Wikipedia)

Deniz Utlu gelecek yıl Tarabya Kültür Akademisi’nin konuğu olacaktır. İlk romanı “Savrulanlar” Ayrıntı Yayınları tarafından Türkçeye kazandırılmıştır.

edebiyathaber.net (22 Nisan 2022)

Yorum yapın