Apple’ın e-kitap fiyatlarıyla ilgili temyiz başvurusu sonuçlandı

Temmuz 1, 2015

Apple’ın e-kitap fiyatlarıyla ilgili temyiz başvurusu sonuçlandı

apple-ibooks-170614Apple’ın yayıncılarla anlaşarak e-kitap fiyatlarını suni olarak yükselttiği iddiasıyla açılan dava 2013’te Apple’ın tazminat ödemesine kararıyla sonuçlanmıştı. Şirket davacı ABD Adalet Bakanlığı ile 2014’te 450 milyon dolarlık tazminat bedeli için uzlaşmış, yine de tazminat kararını temyiz etmeyi ihmal etmemişti.

Temyiz talebini görüşen mahkeme, uzlaşılan 450 milyon dolarlık tazminat bedelinin ödenmesine hükmetti. Eğer mahkeme Apple’ın temyiz talebini kabul etseydi tazminat bedeli 70 milyon dolara inecek ve bu bedelin 50 milyon dolarlık kısmı e-kitap müşterilerine dağıtılacaktı. 450 milyon dolarlık mevcut tazminatın büyük kısmı da e-kitap müşterileri arasında paylaştırılacak.

E-kitap davasının başlangıcında davacılar Apple’dan 840 milyon dolar tazminat talep etmişti. 450 milyon dolar, Apple’ın geçtiğimiz aralıkta açıkladığı kâr miktarının yüzde 3’lük bir kısmını oluşturuyor. Kısacası bu rakamın Apple için oldukça cüzi bir bedel olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Apple’ın temyiz başvurusunu değerlendiren mahkemenin hâkimi Debra Ann Livingston, bölge mahkemesinin Apple’ın e-kitap fiyatlarını artırmak için yayıncılarla birlikte bir komplo hazırladığı yönündeki kararının doğru olduğuna hükmedildiğini belirtti.

Kaynak: The Wall Street Journal (1 Temmuz 2015)

Yorum yapın