Hasan Cem Çal ile “İO’nun Yankılanan Sesindeki Yenilik” başıklı çevrimiçi konuşma 1 Aralık’ta Arter’de

Kasım 23, 2022

Hasan Cem Çal ile “İO’nun Yankılanan Sesindeki Yenilik” başıklı çevrimiçi konuşma 1 Aralık’ta Arter’de

Hasan Cem Çal, Bill Fontana’nın Arter’de devam eden İo’nun Yeni Sesi sergisi bağlamında 1 Aralık Perşembe günü saat 19:00’da çevrimiçi bir konuşma gerçekleştirecek. Konuşma, Fontana’nın dünya prömiyerini Arter’de yapan çok kanallı ses ve video yerleştirmesi İo’nun Yeni Sesi’nin, ses sanatı bağlamında yarattığı farka odaklanacak. Katılımın ücretsiz olduğu etkinlikle ilgili ayrıntılı bilgiye Arter’in internet sitesinden ulaşılabilir.

Yorumlama etkinlikleri, içinde yaşadığımız zamanı sanat aracılığıyla yorumlamaya yönelik etkinlikler sunan Arter Öğrenme Programı kapsamında düzenleniyor.

İo’nun Yankılanan Sesindeki Yenilikbaşlıklı konuşma, 1 Aralık 2022 Perşembe günü saat 19:00’da gerçekleşecek. İo’nun Yeni Sesi sergisi bağlamında düzenlenecek bu çevrimiçi etkinlik, Bill Fontana’nın Arter’de sergilenen çok kanallı yerleştirmesinin, fiziksel bir olgu olarak ses deneyimini başkalaştırma biçimlerine odaklanan bir konuşma için Hasan Cem Çal’ı ağırlayacak. Çal, Arter’in desteğiyle Ağustos 2022’de Manifold’da yayımlanan “Bill Fontana’nın Sanatı ve İo’nun Yeni Sesi” başlıklı metninin ana izleğini takip eden konuşmasında, Fontana’nın eserinin çağdaş sanatın özgül bir mecrası olan ses sanatı bağlamında ne tür bir fark yarattığını yorumlayacak. İo’nun Yeni Sesi’nin kendine özgü bir ses sanatı örneği olarak ele alınacağı konuşma, sesin diğer duyularla –özellikle görme duyusuyla– kurduğu ilişkileri ve bu ilişkilerin sesin yenilenen deneyimindeki yerini de irdeleyecek.

Arter’in “Sesli Dizi” serisi kapsamında Melih Fereli küratörlüğünde gerçekleştirdiği beşinci sergisi, kurumun Bill Fontana’ya özel sipariş ettiği İo’nun Yeni Sesi isimli çokkanallı ses/video yerleştirmesini4 Aralık 2022 tarihine kadar Karbon’da izleyiciyle buluşturuyor. İo’nun Yeni Sesi, sanatçının 8 kanallı dijital kayıt cihazı, akustik mikrofonlar, hidrofonlar ve ivmeölçerlerden oluşan taşınabilir kayıt stüdyosu aracılığıyla İstanbul’da topladığı ses verilerinin “yeniden konumlandırılması”, bu seslerin gece hoparlörlerle Yerebatan Sarnıcı’nda yayınlanması yoluyla gerçekleştirildi. Böylece yapının devasa boşluğundan/kubbelerinden inanılmaz bir karşılık, çok çeşitli yankılar elde edilerek sanatçının “yeni(den) ses(lendirme)” adını verdiği bir yöntemle nihai kompozisyon olarak kaydedildi.

Arter Öğrenme Programı’nın Yorumlama Etkinlikleri kapsamında çevrimiçi olarak düzenlenen “İo’nun Yankılanan Sesindeki Yenilik” başlıklı konuşmaya katılım ücretsizdir. Katılım için ayrıntılı bilgiye etkinlik sayfasından, Arter’in güncel programına ise www.arter.org.tr adresinden erişilebilir.

HASAN CEM ÇAL HAKKINDA

Hasan Cem Çal (d. 1994, İstanbul) İstanbul Bilgi Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Programı’nı bitirdi. Yüksek lisansını yine aynı üniversitede Felsefe ve Toplumsal Düşünce Yüksek Lisans Programı’nda, “The Ethics of Power: A Comparative Analysis of Nietzsche’s Will to Power and Spinoza’s Conatus” [Güç Etiği: Nietzsche’nin Güç İstenci ve Spinoza’nın Conatus’unun Karşılaştırmalı Bir Analizi] başlıklı teziyle Zeynep Talay Turner’ın danışmanlığında tamamladı. Sinema, medya, müzik, fotoğraf ve felsefe üzerine denemeleri ve makaleleri Manifold, Birikim, Ayrıntı Dergi, Üretimhane ve Teori ve Eylem gibi çeşitli matbu ve çevrimiçi yayınlarda yayımlandı. Nick Land, Laboria Cuboniks ve Gene Youngblood gibi felsefi düşünce ile medya teorisini kesiştiren isimlerin kanonik metinlerinin çevirilerinin editörlüğünü yaptı. Sinemayı tekil bir mecra olarak değil hareketli görüntü teknolojilerinin tamamını kapsayan özgül bir medya olarak tanımladığı “Expanded Cinema” başlıklı denemesi ise Manifold tarafından müstakil bir kitapçık olarak basıldı. Manifold’un editoryal ekibinde de yer alan Çal, The Hague ve İstanbul olmak üzere çift merkezli bir deneysel film kolektifi olan Chute Film Kolektifi’nin eş kurucularından biridir. Ayrıca Açık Radyo’da web editörlüğü yapmakta ve çağdaş filmlerin ayrıntılı analizlerine yer veren Wax Podcast’in eş programcılığını üstlenmektedir. Araştırma alanları film felsefesi, deneysel film, medya teorisi, çağdaş sanat, ivmecilik ve müzikolojidir.

edebiyathaber.net (23 Kasım 2022)

Yorum yapın