“Bir Daha oku!” | Meryem Ermeydan

Ocak 21, 2022

“Bir Daha oku!” | Meryem Ermeydan

Bu kitapta, uyumamak için sonsuz sayıda “Bir Daha” kitap okunmasını isteyen çocukların ve her okumada kitabı değiştiren, hatta hikayeyi kısaltan uykusuz annelerin hayatlarından bir kesit yer alıyor. Kitap okurken uykuya yenik düşen annelerin payına da yavrularının öfkesine tanık olmak düşüyor. Bunlar size tanıdık geliyorsa muhtemelen sizin evinizde de kitapsever ya da uyku savar yavru bir ejderha yaşıyor olabilir.

“Bir Daha!” adlı kitap, yeşil bir yavru ejderhanın uyku öncesi hazırlıklarıyla başlar. Yatma vakti gelen yavru ejderha eline bir kitap alarak annesinden ona kitabı okumasını ister. Anne, hiç uyumak istemeyen, kendine yemek yapmak için prensesleri kaçıran, cücelere eziyet eden ve tüm bunları BİR DAHA yapmak isteyen kızıl bir ejderha olan Cedric’in hikayesini okur.  

Hikâye ne zaman bitse, yavru ejderha “BİR DAHA” okunmasını ister.  Anne, yavrusunu kandırmak için kitabı her defasında değiştirerek ve kısaltarak okur. Sonunda kitaptaki kızıl ejderha Cedric’in artık uyuması gerektiğini söyleyerek yavrusuna mesaj verir.

Yavru ejderha ise “BİR DAHA” okumasını isterken anne ejderha uykuya yenik düşer. Annesinin uykuya dalması yavru ejderhayı kızdırır. Bu öfkeyle alev püskürtür ve kitapta delik açar. Siz de o anda elinizdeki kitapta da yanmış ve delinmiş sayfalarla karşılaşırsınız.

Annenin yavrusuna okuduğu kitapta görseller olmamasına rağmen yavru ejderhanın hikayeyi hayalinde nasıl görselleştirdiği yalın çizgilerle resmedilmiş. Bir kitabı başka bir kitapla birleştirmek ve var olan hikayeye müdahale ederek onu değiştirmek bu kitabı etkileyici kılan özelliklerden biridir. Kitabın tasarım açısından en çarpıcı yanı ise öfkeli yavru bir ejderhanın alev püskürterek kitapta gerçekten yanık delikler açmasıdır.

Kaynak: Bir Daha!, Yazan ve Resimleyen: Emily Gravett, Çeviri: Sima Özkan, Yayınevi: Beta Kids, Sayfa Sayısı: 40.

edebiyathaber.net (21 Ocak 2021)

Yorum yapın