Amerikan edebiyatının güçlü ve özgün kaleminden etkileyici bir hikâye

Ocak 21, 2022

Amerikan edebiyatının güçlü ve özgün kaleminden etkileyici bir hikâye

Thomas Savage’ın “Köpeğin Pençesi” adlı romanı, Şaziye Çıkrıkcı çevirisiyle Düşbaz Kitaplar tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

1920’lerin Montana’sında geçen bu sürükleyici aile dramı, vadideki en büyük çiftliğin sahibi iki erkek kardeşin hikâyesini anlatıyor. Çiftliğe gelmeleriyle birlikte –zaten olmayan– huzuru bozan bir kadın ve bir delikanlının, bir anne ve oğlunun sarsıcı hikâyesi… Roman, Thomas Savage’ın ilk kelimesinden son kelimesine kadar okuru esir alan sesi, karakterlerin tutkusu ve zalimliğiyle sarmalanıyor.

“İki kardeş, iki ortak. Gerçekten de öyleydiler. Hatta ortaktan daha fazlası, kardeşten de öteydiler.”

Köpeğin Pençesi, Amerikan edebiyatının en güçlü ve özgün kalemlerinden, güç teması etrafında şekillenen aile içi zorbalığa, acımasız maskulenliğe, ırkların üstünlüğüne, baskın olanın hegemonyasına, makineleşme ile doğanın mücadelesine karşı çarpıcı bir meydan okuma…

“Bay Savage’ın tonu muazzam… Edebiyat piyasasında bir adaletten bahsedebilseydik Thomas Savage’ın onlarca romanından özellikle bu ya da herhangi biri son 30 yılın çoksatan listelerinden düşmezdi… Savage, daha fazla okur tarafından keşfedilmeyi sonuna kadar hak ediyor.”

—Valerie Sayers, New York Times Book Review

“Thomas Savage’ın sesi her daim keyif veriyor… Adeta Conrad, Ford ve aynı yüzyılın erken dönemlerindeki diğer önemli hikâye anlatıcıları gibi yazıyor…

Köpeğin Pençesi modern Batı’ya dair okuduğum en iyi kitap.”

—William H. Pritchard, Hudson Review

“Thomas Savage nasıl hikâye anlatacağını, neyi dışarıda bırakacağını, nerede sürpriz yapacağını biliyor. Sizin her şeyi görmenizi, koklamanızı, işitmenizi ve tatmanızı mümkün kılıyor.”

—Dennis Murphy, Tulsa Daily World

“Güçlü bir hikâye anlatıcısı… Savage’ın kitapları daha fazla okunmayı hak ediyor.”

Roger Sale, New York Review of Books

Yazar hakkında

25 Nisan 1915 tarihinde Utah, Salt Lake City’de koyun çiftçiliği yapan büyük bir ailede dünyaya gelmiştir. Henüz iki yaşındayken annesiyle babası boşanmış, annesinin yeniden evlenmesinin ardından, annesiyle birlikte Montana’ya taşınmıştır. Montana Üniversitesi’nde eğitim görmüş, birkaç yıl da rençberlik yapmıştır. At terbiyeciliği üzerine yazdığı makalesi, 1937 yılında Coronet dergisinde yayımlanmasından sonra Savage, İngilizce okumak için Maine’de bulunan Colby College’a kaydolmuştur. Kaynak ustası, sigortacı ve su tesisatçısı olarak çalışan Savage, aynı zamanda Brandeis ve Vassar Üniversitelerinde İngilizce eğitimi vermiştir. İlk romanı Pass, 1944 yılında yayımlanmış, onu takiben aralarında Köpeğin Pençesi (The Power of the Dog) de olmak üzere on iki roman yazmıştır. 1980 yılında Guggenheim fellowship ödülüne değer görülen Thomas Savage, 25 Temmuz 2013 tarihinde, seksen sekiz yaşında vefat etmiştir.

edebiyathaber.net (21 Ocak 2021)

Yorum yapın