Alanında önemli bir çalışma: “Edebiyat Sosyolojisi”

Aralık 30, 2019

Alanında önemli bir çalışma: “Edebiyat Sosyolojisi”

Gisèle Sapiro’nun “Edebiyat Sosyolojisi” adlı kitabı, Ertuğrul Cenk Gürcan çevirisiyle Doğu Batı Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Edebî eseri oluşturan ve açıklayan şey nedir? Yazarın kendisi mi? Dönemin etkileri ve diğer eserler mi? Ulusal edebiyat mı? Ya da okuyucunun beklentileri mi? İşte bu sorulara yanıt vermeye çalışan bu kitap, son yıllarda dikkate değer bir araştırma ve uzmanlık alanı haline gelen edebiyat sosyolojisini konu edinmektedir.

Edebî eserin “içeriden” analizi ile “dışarıdan” analizini sentezlemeye çalışan edebiyat sosyolojisi, edebî eserler ile bu eserlerin üretim şartları arasındaki ilişkileri sosyo-politik ve sosyo-ekonomik açıdan ele aldığı gibi, edebî alanın işleyiş biçimleri ve edebî eserlerin çeşitli çevrelerde ve toplumda nasıl kabul gördüğü açısından da ele alır. Bu amaçla, edebiyat sosyoloğu, metin analizi, mülakatlar ve gözlem gibi nitel yöntemlerin yanısıra, ağ analizi gibi nicel yöntemleri de kullanabilmekte; ulusaşırı perspektifleri de sosyolojik analizine dâhil edebilmektedir.

Edebiyat tarihi ve edebî incelemelerle disiplinlerarası diyalog kuran bu kitap, sanat sosyolojisi, kültür sosyolojisi, sınıf sosyolojisi, cinsiyet ve “ırk” sosyolojisi, meslek sosyolojisi, yayın sosyolojisi, çeviri sosyolojisi, küreselleşme sosyolojisi ve medya sosyolojisi gibi diğer uzmanlık alanları ile edebiyat sosyolojisi arasındaki kesişimleri de ele almaktadır.

edebiyathaber.net (30 Aralık 2019)

Yorum yapın