2022 yılının ödüllü öyküleri yayımlandı

Aralık 1, 2022

2022 yılının ödüllü öyküleri yayımlandı

Günışığı Kitaplığı’nın, usta öykücü Zeynep Cemali’nin anısına düzenlediği yarışmanın on ikinci yılında ödül alan 4 öykünün yanı sıra, seçici kurulun dikkatini çeken 7 öykü de Zeynep Cemali Öykü Yarışması Ödüllü Öyküler Kitapçığı 2022’de yayımlandı.
 
6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin UZAY temalı öyküleriyle katıldığı yarışmanın seçici kurulunda bu yıl Burcu Aktaş, Murat Özyaşar, Ömer Açık, Sibel K. Türker ve Dr. Müren Beykan yer aldı. Ödül töreninde konuşan proje başkanı, editör Müren Beykan, “uzay” temasının gençlerin yüzlerce öyküsüne nasıl yansıdığını özetledi.
 
Bu yıl gençlerimizin hayal gücü tam anlamıyla serbest kalmış. İlk defa, gerçekçi öykülerden daha çok fantazya, distopya, bilimkurgu türlerinde yazdılar. Doğrusu, gençlerin kolları sıvadığı bir yarışma için bu sonuç, sevindirici,” diyen Beykan, gençlerin öykü yazmak için araştırmalar yaptığını, seyrettikleri filmlerden ya da okudukları romanlardan etkilendiklerini, ama çokça yaratıcı fikir de geliştirdiklerini belirtti.
 
Gönderilen öykülerde, Dünya’nın yok oluşa sürüklenmesiyle ilgili ciddi sorgulamalara da zemin yaratıldığını vurgulayan proje başkanı, “Gençlerin neredeyse dörtte biri, Dünya’yı mahveden insanın, uzayı da çöplüğe çevireceğini (hatta zaten çevirmekte olduğunu), Mars’ı ve başka gezegenleri berbat etmekten de çekinmeyeceğini öngörüyor. İlginç olan, uzayda hayal edilen yaşam formlarının -yıllarca zihinlerimize yerleştirildiğinin aksine- dost olabileceğini, zaten Dünya’da yeterince tehlike içinde yaşadığımız için, uzayın insana tehlike değil ama kurtuluş sunabileceğini vurgulayanlar var. Gençler uzayı, tüm bilinmezliğine, karanlığına rağmen özünde mavi gökkubbenin aydınlığıyla, sevinciyle kucaklamışlar,” dedi.
 
Müren Beykan’ın kapsamlı değerlendirmesinin yanı sıra 2022’nin ödüllü ve dikkati çeken öykülerinin bulunduğu “Zeynep Cemali Öykü Yarışması 2022 Ödüllü Öyküler Kitapçığı“na gunisigikitapligi.com adresinden erişmek mümkün.
 
2022 sonuçlarını incelemek ve çevrimiçi Ödül Töreni‘ni izlemek için tıklayın.
Yarışmanın 2023 başvuruları başladı. Ayrıntılı bilgi ve başvuru için tıklayın.

edebiyathaber.net (1 Aralık 2022)
 

Yorum yapın