“Yeniçeri Ağacı”, sürükleyici bir Osmanlı polisiyesi

Temmuz 26, 2016

“Yeniçeri Ağacı”, sürükleyici bir Osmanlı polisiyesi

yeniceriagaciJason Goodwin’in “Yeniçeri Ağacı” adlı polisiye romanı, Fethi Aytuna çevirisiyle Pegasus Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İngiliz edebiyatının sürprizlerle dolu ismi araştırmacı yazar Jason Goodwin, Osmanlı döneminde yaşayan hadım dedektif Yaşim’in macerasını anlattığı polisiye romanı Yeniçeri Ağacı ile Türkiye’de!

“Jason Goodwin’in bir tarihi polisiyesini okuduğunuzda, adeta bir sihirli halıya binip dünya üzerindeki en egzotik yere yolculuğa çıkıyorsunuz.”

Marilyn Stasio, The New York Times Book Review

Cambridge Üniversitesi’nde Bizans tarihi okuduğu yıllarda İstanbul’un büyüsüne kapılan Jason Goodwin’in, uluslararası çok satan kitaplar arasında yer alan romanı Yeniçeri Ağacı, Pegasus Yayınları’nın yeni çevirisiyle tekrar okuyucusuna kavuştu.

Tüm dünyada 40’tan fazla dile çevrilerek haftalarca çok satanlar listesinden inmeyen Yeniçeri Ağacı, 2007’de Edgar Allan Poe Roman Ödülü’nü kazandı. 19. yüzyıl İstanbulu’nun esrarengiz bir polisiye hikayesi eşliğinde anlatıldığı kitap, bu kez anavatanında kitapseverleri heyecanlı bir zaman yolculuğuna çıkarıyor.

Osmanlı tarihi ve polisiye türünün bu sıra dışı birlikteliğinde kahramanımız hadım dedektif Yaşim, II. Mahmut Dönemi’nin devlet içi karışıklıkları sürerken kendini iki esrarengiz cinayetin peşinde bulur. Biri Asakir-i Mansure-i Muhammediyye mensubu bir subay, diğeri Sultan’ın gözdelerinden… İçgüdüleri ve cesaretiyle ün salan Yaşim’in cinayetleri aydınlatmak için yalnızca 10 günü vardır. İstanbul’un karmaşık sokaklarında ve zengin geçmişinde katilin izini süren Lala Yaşim’in şüpheleri zamanla, Vaka-i Hayriye sonrası yok edildiklerine inanılan, dört yüz yıldır imparatorluğun simgesi olmuş yeniçerilerde odaklanır.

Jason Goodwin’in yarattığı unutulmaz karakter Yaşim ve yazarın ustalıkla hazırladığı kurgu, tarihle gizemi harmanlarken okuyucuya zamanda heyecanlı bir yolculuk yaptırıyor. Yaşim’in maceraları, serinin diğer kitaplarıyla devam edecek.

Yeniçeri Ağacı’nın devamı niteliğindeki dört kitap da önümüzdeki aylarda raflardaki yerini alacak.

Jason Goodwin:

1964 doğumlu İngiliz yazar, Cambridge Üniversitesi’nde Bizans Tarihi okudu. Ardından eskiden beri hayali olan bir işe girişti ve The Gardens Gunpowder: Travels Through India and China in Search of Tea (Barut Bahçeleri: Çayın Peşinde Çin ve Hindistan’a Seyahatler) kitabını yazdı. Bunun için kitabın adından da anlaşılacağı üzere, büyükannesinin hayatını geçirdiği Hindistan’a ve Çin’e bir yolculuğa çıktı. Çayın tarihini anlattığı kitap, Thomas Cook Travel Book Award’da finale kaldı.

Berlin Duvarı’nın yıkılmasından sonra bambaşka bir yolculuğa çıktı. Avrupalı yeni komşularıyla tanışmak için altı ayda Polonya’dan İstanbul’a yürüdü. Yaşadıklarını On Foot to the Golden Horn: A Walk to Istanbul (Bir Ucu Altın Boynuz) kitabında anlattı. Bu kitabıyla ise 1993’te John Llewellyn Rhys Ödülü’nü aldı. İstanbul’un bulunduğu bölgedeki sosyokültürel ve tarihi etkisini keşfetmesiyle bundan çok etkilenen Goodwin, Lords of Horizons: A History of the Ottomon Empire (Ufukların Efendisi Osmanlılar) kitabını yazdı. Ama her zaman bir roman yazmak istiyordu. Ve ilk romanı Yeniçeri Ağacı ile 2007 Egdar Ödülleri’nde En İyi Roman Ödülü’nü kazandı. Evli ve dört çocuk sahibi olan Jason Goodwin, İngiltere’de yaşıyor.

edebiyathaber.net (26 Temmuz 2016)

Yorum yapın