Bilgi Yayınevi’nden özenle hazırlanan klasik kitaplar

Mart 11, 2020

Bilgi Yayınevi’nden özenle hazırlanan klasik kitaplar

Oscar Wilde’ın Dorian Gray’in Portresi, Charles Dickens’ın İki Şehrin Hikâyesi ve Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Mürebbiye adlı romanları Bilgi Yayınevi etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Dorian Gray’in Portresi 

İrlandalı roman ve oyun yazarı Oscar Wilde’ın 1891 tarihli tek romanıdır. İlk olarak Lippincot’s Monthly Magazine dergisinde tefrika olarak yayımlanan hikâye, editörler tarafından “ahlaksızca” bulunmuş, basılmadan önce Wilde’ın bilgisi olmaksızın beş yüz kelimesi sansürlenmiştir. Sansüre rağmen Dorian Gray’in Portresi İngiliz kitap eleştirmenleri tarafından ahlaki değerleri zedelemekle suçlanmış, yazarına yönelik ahlakçı eleştirilerin sebebi olmuştur. Wilde ise roman olarak basılmasından önce hikâyeyi gözden geçirip geliştirmiş, bir de roman sanatıyla ilgili veciz bir önsöz eklemiştir. Elinizdeki bu metin, hikâyenin sansürsüz ve özgün halidir.

“Kelimeler! Sadece kelimeler! Ne kadar da korkunçtular! Ne kadar açık seçik, canlı ve zalimceydiler! İnsanın onlardan kaçışı yoktu. Yine de nasıl da fark edilmesi güç bir sihirleri vardı! Soyut şeylere somut bir form kazandırma yetileri vardı sanki ve sanki bir viyola ya da lavtanınki kadar tatlı bir müzikleri… Sadece kelimeler! Kelimeler kadar gerçek bir şey var mıydı?”

Çeviren: Sezen Kiraz

İki Şehrin Hikâyesi

Charles Dickens, eşsiz romanı İki Şehrin Hikâyesinde, Fransız Devrimi sırasında Londra ve Paris’te geçen hazin bir aşk hikâyesini, insanların maruz kaldığı haksızlıklar ve Fransız aristokrasinin insanlara reva gördüğü zulüm ile birlikte ustalıkla işler. Hikâyenin kahramanlarının hayatları bu baskı, zulüm ve savaş ortamında büyük sınavlardan geçecektir.

Aşk, ihanet, sadakat ve mücadelenin iç içe geçtiği olağanüstü bir destan, mutlaka okunması gereken bir başyapıt…

Çeviren: Gülgün Bayata

Mürebbiye

Gönül kurduğu aşk sarayını yıkılmış görmektense, bazı gerçekleri çiğnemekten çekinmez.”

Türk edebiyatına birçok önemli eser kazandıran, romanları günümüzde de değerini ve özgünlüğünü koruyan Hüseyin Rahmi Gürpınar, toplumun çeşitli sınıf ve tabakalarına mensup kişilerin belirli özelliklerini ustalıkla ortaya koyar, olayları abartılı olmayan bir güldürü ve anlatım rahatlığıyla okuyucuya sunar.

Fransalı bir kadın olan Matmazel Anjel’in Dehri Efendi’nin konağında mürebbiye olarak çalışmasıyla başlayan trajikomik olayların anlatıldığı Mürebbiye‘de Gürpınar kurgu, diyalog ve hiciv unsurlarını aktarmadaki  ustalığıyla okura katmanlı bir eser sunuyor.

Sokağı edebiyata taşıyan yazar olarak bilinen Hüseyin Rahmi Gürpınar’a şöhretin kapısını açan Mürebbiye’yi günümüz Türkçesiyle sunuyoruz…

Günümüz Türkçesiyle Hazırlayan: İlkay Noyan

Yazar Hakkında:

Hüseyin Rahmi Gürpınar 1864 yılında İstanbul’da doğdu. Babası Mehmet Sait Paşa adında bir subaydı. Annesini üç yaşındayken kaybetti. İlkokula Girit’te başladı. Öğrenimine İstanbul’da devam etti. 1878 yılında Mekteb-i Mülkiye’ye girdi. Ancak ciddi bir hastalık geçirmesinden dolayı eğitimine ara vermek zorunda kaldı. Kısa bir süre memur olarak çalışan Gürpınar, hayatını yazarak kazanmaya başladı. Tercüman-ı Hakikat, İkdam ve Sabah gazetelerinde çalıştı. Ahmet Rasim‘le birlikte Boşboğaz ile Güllâbi adında bir mizah gazetesi çıkardı. “İstanbul’da bir Frenk” adlı ilk yazısı 1888 yılında Ceride-i Havadis gazetesinde yayımlandı. Türk edebiyatına birçok önemli eser kazandıran Gürpınar‘ın ilk büyük romanı Şık‘tır. Mehmet Sait Paşa’nın desteğiyle bu kitabı Tercüman-ı Hakikat gazetesinde dizi halinde yayımlanmıştır. 1976 yılında Ertem Eğilmez‘in yönetmenliğini yaptığı Süt Kardeşler adlı sinema filmi Gürpınar‘ın Gulyabani adlı romanından uyarlanmıştır. Gürpınar‘ın kendine özgü bir üslubu vardır. Natüralizm akımının temsilcilerindendir. Keskin bir gözlem gücüne sahiptir. Dili sadedir. Toplumun çeşitli sınıf ve tabakalarına mensup kişilerin belirli özelliklerini ustalıkla ortaya koymasının yanı sıra olayları abartılı olmayan bir güldürü ve anlatım rahatlığıyla okuyucuya sunar. Toplumcu, gerçekçi bir anlayışa sahiptir. Hüseyin Rahmi Gürpınar 1944 yılında Heybeliada’da hayatını kaybetti. Eserleri günümüzde de değerini ve özgünlüğünü korumaktadır.

edebiyathaber.net (11 Mart 2020)

Yorum yapın