Ahmet Altan’ın cezaevinde yazdığı kitabın neden Türkçe basılmadığı belli oldu

Ocak 14, 2019

Ahmet Altan’ın cezaevinde yazdığı kitabın neden Türkçe basılmadığı belli oldu

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Alfa-Everest Yayınları’nın sahibi Faruk Bayrak’ın kendisini aradığını ve Ahmet Altan’ın cezaevinde yazdığı kitabının Türkçe basılmamasının kendilerinden kaynaklanmadığını söylediğini aktardı.

Nagehan Alçı, “Ahmet Altan’ın kitabı neden basılmıyor?” başlığıyla yayımlanan yazısında “Cumartesi günkü yazım üzerine Alfa-Everest Yayınları’nın sahibi Faruk Bayrak aradı. Ahmet Altan’ın cezaevinde yazdığı kitabının Türkçe basılmamasının kendilerinden kaynaklanmadığını söyledi” ifadesini kullandı.

“Türkçe dışında dillerde yayınlanması yazarın talebiymiş. Bayrak, Alfa-Everest olarak kapılarının her zaman Ahmet Altan’ın kitaplarına açık olduğunu ifade etti. Her koşulda Altan’ın kitaplarını basmak istediklerinin de altını çizdi Faruk Bey” diyen Alçı, şöyle devam etti:

“Ahmet Altan gibi kelimeleri mükemmel kullanan bir edebiyatçının eserlerinin anadilinde basılmaması Türk edebiyatı için büyük bir kayıp. Siyasi görüşlerini beğensin ya da karşı çıksın, hemen herkes, Altan’ın edebi yeteneği konusunda mutabıktır bu ülkede.

Kemalizmin Türkiye’deki en meşhur ve en keskin muhalifi olan Altan’a 1999 yılında tamamı Kemalist olan bir jüri, Yunus Nadi Roman Ödülü’nü vermişti. Bana göre de bir başyapıt olan “Kılıç Yarası Gibi” romanı için verilmişti bu ödül. Hatta o zaman da ödülün Altan’a verilmesi çok tartışılmıştı. İdeolojiyi edebiyatın üstünde tutan kimi fanatikler itiraz etse de entelektüel sağduyu hakim olmuş ve Altan’ın bu edebiyat ödülünü hak ettiği ifade edilmişti.Yeni kitabının anadilinde basılması için Faruk Bayrak’ın bir kez daha teklif götürmesinin ve ısrar etmesinin çok doğru olacağını düşünüyorum. 2019 hem Ahmet Altan’ın tahliye olup sevdikleriyle kucaklaştığı hem de ne zamandır beklenti içinde olan okurlarının Altan’ın yeni kitabına kavuştuğu yıl olsun.”

Kaynak: Sputniknews (14 Ocak 2019)

Yorum yapın