Zeytin Dalı’nda Müge İplikçi’nin yeni konuğu Sedef Hatapkapulu

Şubat 26, 2025

Zeytin Dalı’nda Müge İplikçi’nin yeni konuğu Sedef Hatapkapulu

Müge İplikçi’nin Zeytin Dalı’ndaki konuğu ressam Sedef Hatapkapulu. Kendisiyle Mine Sanat Galerisi’ndeki “46: Sedef Sanatçılarla Konuşuyor” isimli sergisini mercek altına alıyorlar. Sedef Hatapkapulu, İstanbul’da Mine Sanat Galerisi’nde açtığı “46” adlı sergisiyle sanatseverlerle buluştu. Sanatçı, Zeytin Dalı programında Müge İplikçi’nin konuğu olarak sergiyi ve çağdaş sanatı anlattı.


Hatapkapulu, 1986’dan bu yana Viyana’da yaşıyor. 1994 yılında Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi’nden mezun olan sanatçı, yıllar içinde Türkiye ve Avrupa’da birçok sergiye katıldı. 2016’dan itibaren yeniden Viyana’ya yerleşen Hatapkapulu, sanat üretimine burada devam ediyor.

Çokkültürlü bir yaşamın simgesi: 46

Hatapkapulu, sergiye ismini veren “46” sayısının Viyana’daki mahallesi ile parlamento arasındaki tramvay hattının numarası olduğunu söyledi. Hatapkapulu için bu tramvay sadece bir ulaşım aracı değil, aynı zamanda çokkültürlü bir yaşamın ve göçmen kimliğinin bir simgesi. Sergi, bu hattı bir metafor olarak kullanarak, farklı kültürlerden sanatçıların eserlerini bir araya getiriyor. Hatapkapulu, “Ottakring’de 72 milletten insan bir arada yaşıyor. Bu sergiyle onların hikayelerini de buraya taşıyorum” diyerek serginin tematik çerçevesini özetliyor.

Ancak serginin ismi Türkiye’de farklı bir anlam da taşıyor. Sanatçı, bu bağlantıyı şu sözlerle anlatıyor: “Türkiye’de ‘46’ delilik raporunu simgeliyor. Ben de bazen aklımızı kaybetmemeye çalıştığımızı düşünüyorum. Ama bu süreçte sanat en büyük sığınağımız”

Hatapkapulu, sanat pratiğinde bellek ve zaman kavramlarını sıkça işlediğini belirtiyor. Tuvalin zaman algısını değiştiren bir alan olduğuna inanıyor: Resim yaparken, geçmiş ve gelecek iç içe geçiyor. Hafızamızda her şey birbiriyle bağlantılı. Ben de bu bağlantıları görünür kılmaya çalışıyorum” diyor.

Hatapkapulu kişisel deneyimlerinin de eserlerine yansıdığını anlattı. Vatansız olma durumunu yaşadığını söyleyen Hatapkapulu, sanatın bu mekânsızlık haline bir yanıt olduğunu söylüyor: “Bir süre sonra vatansızlık bir kimlik haline geliyor. Ama sanat bu boşluğu doldurabiliyor” diye ekliyor.

Sergi, 28 Mart 2025’e kadar Mine Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.

Sedef Hatapkapulu kimdir?

Sedef Hatapkapulu, 1986’dan bu yana Viyana’da yaşıyor. Maria Lassnig ve Christian Attersee’nin atölyelerinde deneysel tasarım üzerine eğitim gördü ve 1994 yılında Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi’nden mezun oldu. Hatapkapulu, Boğaziçi Üniversitesi’nde ve 2019 yılından itibaren Viyana Sigmund Freud Özel Üniversitesi’nde ders veriyor. Ayrıca 2003 ve 2016 yıllarında İstanbul’daki Avusturya Kültür Forumu’nda kişisel ve karma sergiler gerçekleştirdi. Artists Without Borders derneğinin başkanlığını yürütmektedir. 2016 yılından bu yana tekrar Viyana’da yaşamakta ve çalışmakta.

edebiyathaber.net (26 Şubat 2025)


Yorum yapın