Zeynep Birsin’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Ağustos 11, 2021

Zeynep Birsin’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz? 

Kendimi bildiğimden beri çeşitli konularda yazdım aslında. Sonra meslek olarak da eğitim alanını seçince çok ciddi bir gözlem fırsatım da oldu tabii. Ama sanırım en büyük gözlemi kendi çocukluğuma dönerek yaptım ve bizim zamanımızda nitelikli çocuk edebiyatı eserlerinin azlığı çocuklarımıza güzel eserler kazandırma arzumla birleşti. Çocukları ve onların iyi bir okur olmasını çok önemsiyorum. Ayrıca iyi yazılmış çocuk kitaplarının biz yetişkinler için de az kelimeyle daha çok anlatan felsefe kitapları olduğunu düşünüyorum. 

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı? 

Pıtırcık serisi ve Muzaffer İzgü kitaplarını hatırlıyorum en çok elimde. Pıtırcık’ın evine, ailesine, o kültüre konuk olmaya bayılırdım. Tabii kitaptaki mizah unsurlarına da. 

Muzaffer İzgü de yazlığımızın olduğu Ayvalık – Sarımsaklı kumsalında kurulan mini kitap fuarına gelirdi. Her sene gider, biriktirdiğim paralarla kitaplarını alır imzalatır, her akşam saatlerce yanında dururdum. Hatta o dönem kendi yazdığım denemelerinde olduğu defterimi mutlaka yanımda götürür, okuyup değerlendirmesini rica ederdim. 

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu? 

Olmaz olur mu? Her güzel kurguda, son sayfada gözlerim dolduğunda, özenle yapılmış mizahta, beni muhteşem bir yolculuğa çıkartan eserde keşke ben yazsaydımdan daha çok iyi ki yazılmış diyorum. Sanırım en son Kobi Yamada’nın Denemek kitabı bana bunu dedirtti. 

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz? 

En son çıkmak üzere olan “Hayalleri Kaçan Çocuk” kitabımın son okumasını yaptım. Bunun yanı sıra Murat Moroğlu’nun Şeyden Sonra Yaşam, Gaye Özdamar’ın Benim Adım Sıkıntı kitaplarını okudum. İkisinin de dilini, az kelimeyle çok şey anlatmasını çok beğendim. 

edebiyathaber.net (11 Ağustos 2021)

Yorum yapın