Yazarın Odası: Özlem Ural | Meltem Dağcı

Nisan 21, 2022

Yazarın Odası: Özlem Ural | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Özlem Ural’ı, oğluyla konuştuk.

Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Yazılarını genellikle çalışma odasında yazar. Yazın ise onu bahçede, köpeğimiz Athena yanı başında otururken yazar. Yazarken genellikle sokaktan sahiplendiğimiz beyaz tekir kedimiz ona eşlik eder. İlkokuldayken annemi yazarken izlerdim. Onu izlerken bende yazmaya karar verdim. Yaz Tatili isimli kısa bir roman yazdım.

Annenizle yazı/ okuma üzerine neler paylaşırsınız?

İlkokula giderken çok Jules Verne okumayı severdim. Annem bana okumayı sevdiğim bu yazarın hayat hikâyesini de mutlaka öğrenmem gerektiğini söylemişti. Birlikte onun hayat hikâyesini öğrenmiştik. Tüm kitaplarını okudum ve annemle sohbet ettim. Şimdi Lise’ye gidiyorum, en son Montaigne Denemeler kitabını okudum. Annem o kitabı okumama çok sevindi. Çünkü o da o kitabı üniversite zamanlarında okumuştu. Üzerinde konuşabilmek zevkliydi.

Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Kitabı çıkalı bir yıl olacak. İmzalı kitabını bana hediye etti. Başucumda duruyor ve okuyorum. Genellikle yazacağı zamanlar sessiz bir ortamda olmayı sever, kendi haline çekilir. Yazdığı şey bitene kadar da kimse ile paylaşmaz.

Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Yanında mutlaka kedimiz Gilbert ve bir kupa çay olur. Gece yazmayı sever.

Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Aynı anda birçok kitap okur. Şu sıralar elinde İhsan Oktay Anar, Kitab-ül Hiyel, Mine Söğüt Beş Sevim Apartmanı, Ayfer Tunç Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi ve Öktem Başol Senaryo Yazım Teknikleri kitaplarını görüyorum. O neredeyse kitaplarda orada olur genellikle. En büyük hayali Babam Mikhail romanının hikâyesini senaryolaştırmak olduğu için senaryo yazımı konusundaki kitaplar bu aralar sürekli elindedir.

edebiyathaber.net (21 Nisan 2022)

Yorum yapın