Yazarın Odası: Mehmet Bahçeci | Meltem Dağcı

Haziran 22, 2023

Yazarın Odası: Mehmet Bahçeci | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Mehmet Bahçeci’yi, ablası Selcen Bahçeci ile konuştuk.

Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

İsmini koyduğu, işte burası benim yerim dediği sınırlı bir alan belirlememiştir. Yoğun iş temposundan kendisine ayırabildiği zaman diliminde, sessiz sakin her ortamda yazar. Bazen odasında, bazen bir cafede, bazen bir sahil kenarında, bazen de yoğunluğun olmadığı bir çay bahçesinde yazar. Nasıl yazacağını kurgulamak için saatler süren uzun yürüyüşlere çıktığı da olur. Bir keresinde, üzerinde çalıştığı romanının konu bütünlüğü haricinde küçük bir bölüm yazıp benim tepkimi ölçmek istemişti. Tabii ben, bana okuttuğu bu kısmı gerçekten yazdığını sanarak büyük bir tepki ortaya koymuştum.  İşin gerçeğini açıkladığından bu yana hâlen güleriz bu duruma.

 Kardeşinizle yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Genellikle birbirimizden bağımsız kitaplar okuruz. Ama her ikimizde etkisinde kaldığımız edebi değeri yüksek bir kitap okuduğumuzda birbirimize tavsiye eder, okumamızı sağlarız. Aynı kitabı okumuşsak ve keyif de almışsak, mutlaka uzun uzun kritiğini yaparız.

Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Kardeşimle aramızda çok güçlü bir bağ vardır ve birbirimizin fikirlerine önem veririz. Bununla birlikte, kardeşimin yazım aşamasında etken konumda olmamaya, daha ziyade edilgen kalmaya çalışırım. Tavsiye ve yer yer uyarılarım olur ama çok da müdahale etmek istemem. Ne de olsa yazarları etki altında bırakmamak gerekir.

Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Olmazsa olmaz ritüeli diyemeyeceğim ama yazarken sıklıkla dinlediği müzikleri vardır. Genellikle klasik ve etnik müzik dinlemeyi sever. Vivaldi, Dört Mevsim vazgeçilmezidir. Ritüel sayılırsa eğer, şunu da eklemek isterim: yazarken çok fazla çay ve kahve tükettiği dikkatimden kaçmamıştır.

Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Rilke, Çünkü Zordur Sevgi

Figen Yıldız, Yağmurlu Yokuş, Zeki Ben!

Milan Kundera, Kimlik

edebiyathaber.net (22 Haziran 2023)

Yorum yapın