Yazarın Odası: Hasan Temiz | Meltem Dağcı

Mart 16, 2023

Yazarın Odası: Hasan Temiz | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Hasan Temiz’i, arkadaşı Faruk Lale ile konuştuk.

Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Merhabalar. Öncelikle Tükeniş Orkestrası eseriyle edebiyat dünyasına yapmış olduğu katkıdan ötürü kendisine sizin aracılığınızla teşekkür ederim. Hasan yazılarını genellikle evinde yazar. Ev onun için sadece bir barınma yeri değil, aynı zamanda şiirlerini yazdığı ve pişirdiği bir yerdir. Karşılaştığım ilginç bir olayı da aktarmak isterim. Bir akşam evde otururken bir an suskunluğa gömüldüğünü gördüm. Yüzündeki esmerlik git gide yerini bir sancıya bıraktı. Ben bu sancının yeni bir şiirin habercisi olduğunu o an gördüm ve nihayetinde öyle de oldu.

Arkadaşınızla yazı/ okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Genellikle şiir ve felsefe üzerine konuşuruz. Birbirimize kitap önerilerimiz olur. En çok da şairlerin “vurucu” olduğunu düşündüğümüz dizelerini birbirimize okur onun üzerine keyifli bir sohbete koyuluruz.

Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Yazmak için kimseden öneri almaz. Çünkü yeterince onun deyimiyle “dert” ile doludur. Şiiri yazdıktan sonra dinlenmeye bırakır, şiirin şiir olduğu kanaatine vardıktan sonra onu yakın arkadaşlarıyla daha doğrusu şiiri hayatının başucunda tutan birisiyle paylaşır.

Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Yazmadan önce doğanın fotoğrafını bir güzel çekmekle yükümlü hisseder kendisini. Burada fotoğraf çekmekten kastım hafızadır. Dağlar onun şiirinin mihenk taşıdır. Doğayı dolaşır, doğayla konuşur ve dinler. Bu ritüellerden sonra evine gelir doğaya en yakın ses olan müzik ile o derdi tamamlar ve şiir gelmişse yazmaya başlar. Müzik de onun vazgeçilmezleri arasındadır. Özellikle türkü dinlemeyi çok sever. Türkü onun için yaşamın özeti gibidir. Kitabın isminin Tükeniş Orkestrası olması onun müziğe olan tutkusunun apaçık bir şekilde ortaya koyuyor zaten. Unutmadan Polonyalı piyanist besteci Chopin ve alman barok müzik bestecisi Sebastian Bach onun çokça dinlediği müzisyenlerdir. Şiirlerinin çoğunluğunda bu sesler karşımıza çıkar.

Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Tabii. Son olarak elinde gördüğüm kitapları söyleyecek olursam: Kamil Erdem/ Yokyolcu,  Sema Kaygusuz/Barbarın Kahkahası, Yan Lienke/Günler Aylar Yıllar, Sergey Dovlatov/Puşkin Tepeleri

edebiyathaber.net (16 Mart 2023)

Yorum yapın