Yazarın Odası: Fatoş Asya Akbay | Meltem Dağcı

Nisan 1, 2021

Yazarın Odası: Fatoş Asya Akbay | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Şair Fatoş Asya Akbay’ı, şair arkadaşı Levent Karataş ile konuştuk.

Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Turgut Uyar Metin Altıok’un kitap arkası yazısında ‘yaşantılı dizeler kuruyor’ tanımına varmıştı. Fatoş Asya Akbay’da yaşantının içinde mırıldanarak yazar onu için İstanbul-Gaziantep yolculukları, Avcılar sahil, market için çıktığı Beylikdüzü şiir çalıştığı zorunlu mekânlardır.  Sanatçı ne zaman çalışır, sorusunu kendi yanıtlamıştır Roland Barthes. Sanatçı uykuda bile çalışır. Sanatçı hep çalışır. Fatoş Asya Akbay da günün kendine ayrıldığı zamanlarda yazmaya, hayatının detay resimlerini dizelendirmeye adamıştır. Paşalimanı Cafe’ye gitmiştik, öncesinde Kanaat Lokantası’na. Yemeği benden yavaş yiyordu. Yüzünün bir ifadesi var.  Dalgın bir ifade. Bu o esnada şiir yazdığına eminim, ama sormadım.

Arkadaşınızla yazı/ okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Fatoş’un şiirden başka bir hüneri daha var. Acımasızca  ’Yuvarlama’ yapar. Yemek yapma hünerinin şiirden bağımsız olduğunu düşünmüyorum. Çoğunlukla ona e-kitap atarım bir de müzik. Unutmadan Pablo Neruda Evrensel Şarkı kitabımı getir artık Fatoş!

Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Aman Allah’ım bunu burada aşikâr edersem, gizlilik derecesi maksimum birçok edebi sırrı da deşifre etmiş olurum. Hayat Belirtisi kitabının ismini çok sevdim, ona söylemedim. Kimi şairler küllerinden doğan Anka’dır. Sedefkâr babası Mehmet Hayri Akbay’ında göğdeki dinlencesinden, ona gururla baktığına eminim. Böylesi harikulade, mistik bir duyguya inanç beslediği için, dostluğumuzun sonsuzluğa uzanacağına kuşkum yok.

Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Yollarda olmak, sokağın soluğunu almak, bir melodiye, şarkıya takılıp kalmak, insan hayatlarını gözlemlemek, dağlara tırmanmak, doğa yürüyüşleri bildiklerim bunlar.

Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Çok kitabı bir arada okur. Şule Gürbüz’ün Kambur, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Hikayeler, Milan Kundera Ölümsüzlük, Ocean Vuong Yeryüzünde Bir An İçin Muhteşemiz kitabı… Son olarak elinde gördüğüm kitap, kütüphanemden ödünç çaldığı Emre Varışlı’nın Ölüm ve Piyasa kitabıdır.

edebiyathaber.net (1 Nisan 2021)

Yorum yapın