Cesarete dair resimli kitap: İyi Ejderha Kötü Ejderha | Meryem Ermeydan

Nisan 1, 2021

Cesarete dair resimli kitap: İyi Ejderha Kötü Ejderha | Meryem Ermeydan

Christine Nöstlinger’in resimli çocuk kitabı olan İyi Ejderha Kötü Ejderha, hayal gücünün -içinde ejderhalar olsa bile- hiç kimseye zarar vermediğini hatta kurduğumuz hayallerin hayatımızı renklendirip şenlendirdiğinin eğlenceli bir hikayesini anlatıyor.

Florian’ın diğer çocuklarla arkadaş olabilmesi, onlarla oynayabilmesi ve kendini başkalarına karşı savunabilmesi için iki ejderhası vardır. Bunlardan iyi olanın adı İyi Ejderha, kötü olanın ise Kötü Ejderha’dır. Bu ejderhalar parkta, taş anıtın arkasındaki çalılıklarda yaşar. Florian’ın onlara ihtiyacı vardır. İyi Ejderha’nın harika sabun köpükleri yapmaya devam edebilmesi için sabuna; Kötü Ejderha’nın da ateş püskürtebilmesi için her gün biraz kömür yemeye ihtiyacı vardır. Florian, her gün onları ziyaret eder ve onlara yiyecek bir şeyler götürür. Birbirlerine duyulan bu karşılıklı ihtiyaçlar Florian ve iki ejderhayı bir araya getirir.

Bir gün Florian’ın annesi tatile gideceklerini söyleyince işler bir anda değişir. Florian’ın evde kalıp ejderhalarına bakması gerekir; çünkü ejderhalar hem valize sığamayacak kadar büyüktür hem de deniz onlar için tehlikelidir. Ejderhalar aniden ortaya çıkan bu durum karşısında bir anda kendilerini iyi hissetmezler ve hastalanır tıpkı Florian gibi.

Tatiller çoğu insan için keyifli bir şey olsa da bazen çocuklar -hatta yetişkinler bile- alışık oldukları güvenli konfor alanlarından çıkma konusunda direnç gösterebilir. Florian da her biri kendine has güçlere sahip iki hayali arkadaşı olmadan tatile gitmek istemez. Annesiyle hayali arkadaşları hakkında konuşmaya çalışır. Ne var ki annesi hayali şeyler hakkında konuşmak istemeyen bir yetişkin davranışı gösterir. Bir gün, Florian geceyi parkta geçirince annesi onu dinlemeye başlar. Florian ve annesi, hayali arkadaşların sorununu çözmek için internetten hayali şişme kolluklar satın alırlar; hayali de olsa internette her şeyi bulmak mümkündür! Ejderhalar da bu çözüm çabalarına karşı tam bir “cesaret” örneği göstererek hep birlikte tatile gitmeyi kabul ederler. Söz konusu ejderhalar bile olsa cesur olmak cesaret gerektirir.

İyi Ejderha Kötü Ejderha, ani gelişen durumlara karşı kendine şans tanımanın, bir adım atıp cesaret göstermenin neden ve sonuçlarını çocukların en sevdiği karakterlerden biri olan ejderhalar üzerinden anlatan oldukça eğlenceli bir kitap. Kitabın boyutunun çok büyük olması çocukları ayrıca cezbediyor. Kocaman sayfaları, tam sayfa resimleriyle çocukların tekrar tekrar okumak istedikleri bu keyifli kitap Emine Okyay’ın çevirisiyle, Nemesis Çocuk tarafından yayınlanmış.

Bununla birlikte bu kitabın cesur olmakla ilgili bir hikaye anlatmaktan daha fazlası olduğunu da söyleyebilirim. Aynı zamanda, çocuklar ve ebeveynler arasında, görünüşte alakasız veya önemsiz şeyler hakkında bile konuşmaya izin vermenin ne kadar önemli olduğunu anlamakla da çok yakından ilgilidir. Birbirimizi karşılıklı dinlemenin ama gerçekten can kulağıyla dinlemenin ne kadar değerli olduğunu hatırlatıyor.

Çocukları can kulağıyla dinlemek mi yoksa iki şişman ejderhaya internetten şişme kolluk almak mı? Seçim sizin.

Kaynak: İyi Ejderha Kötü Ejderha, Yazar: Christine Nöstlinger, Resimleyen: Jens Rassmus, Yayınevi: Nemesis Çocuk, Çeviren: Emine Okyay, Sayfa Sayısı: 40

Meryem Ermeydan – edebiyathaber.net (1 Nisan 2021)

Yorum yapın