Yazarın Odası: Didem Kazan Sol | Meltem Dağcı

Haziran 1, 2023

Yazarın Odası: Didem Kazan Sol | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Didem Kazan Sol’u, eşi Tansu Sol ile konuştuk.

Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Didem mutfaktadır. Genel olarak mutfaktadır o. Yemek yapmayı sever, resim yapar, dert dinler, ee haliyle öykülerini de mutfakta yazar. Bir gece uyandığımda Didem’i davlumbaz ışığında bilgisayarın karşısında bulmuştum. Uykuyu sevmez zaten ama o zaman anlamıştım bu işe gönül verdiğini.

Eşinizle yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Aslına ikimizin ilgi alanları oldukça farklı; ben müzikle uğraşıyorum. Fakat dikkatimizi çeken her şeyi paylaşırız. Bir kitapta, dikkatini çeken bir bölüm olduğunda mutlaka bana da okur. Yazarken ise genellikle önce nasıl planladığını anlatır, bana fikrimi sorar ama her zaman bildiğini okur. İyi ki öyle yapıyor, bildiği gibi yaptığında her zaman daha iyi iş çıkarıyor. En son halini okumasa da mutlaka anlatır.  

Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Biz farklı kültürlerde yetişmiş insanlarız. Burada (Çorum’da) kullanılan bazı kelimeler Didem’in dikkatini çok çekiyor. Bunları not alır, belki bir gün kullanırım diye. Hatta son zamanlarda telefona ses olarak kaydediyor. Geçenlerde bir olayı anlatırken beni durdurup bir daha söyle demişti. Bazen bir karakterin ismini sorar. Bazen sonunu değiştirmek ister, seçenekler sunar. Aklında olmayan bir şey söylediğimde daha çok kafası karışır. Fakat tüm bunlara rağmen işine karışılmasını da istemez hatta inat eder.

Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Önce mutlaka deftere yazar. Sonra bilgisayarda düzenler. Kahve içer. Eskiden sigara da eşlik ederdi ama artık sadece kahve içiyor. Tüm bunları yaparken de çocukların uyuduğu saatleri tercih eder. Genelde gece yazıyor diyebilirim. Yazarken yalnız olmayı seviyor.

Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Didem’i hiç tek bir kitabı okurken görmedim. Evin her yerinde kitaplar var. Bazı kitaplar ise hep mutfağın köşesinde durur. En son Özel Hayatın Gizli Tarihi, Dune ve Roket Bilimkurgu Dergisi’ni gördüm. Ve mutlaka her gün şiir kitaplarına bir göz gezdirir.

edebiyathaber.net (1 Haziran 2023)

Yorum yapın