Yazarın Odası: Aynur Kulak | Meltem Dağcı

Mart 9, 2023

Yazarın Odası: Aynur Kulak | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık.Yazar Aynur Kulak’ı, ablası Hatice Kulak ile konuştuk.

Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Yazılarını odasında bulunan çalışma masasında yazar. Yazarken konsantrasyonu yüksektir fakat aynı zamanda hareketli de bir yapısı var. Çok defa oturup kalkar masasının başına. Bir kitap aklına düşer hemen ona göz atmak için kalkar mesela. Kitaplığında araştırır sürekli. Bu yüzden aldığı notlar yazdığı yazıdan uzun olur çoğu zaman. 

Ablanızla yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Okuduklarımızla ilgili birçok paylaşımda bulunuruz karşılıklı. Sevdiğimiz kitapları mutlaka öneririz birbirimize. Altını çizdiğimiz paragrafları, cümleleri okuruz. Bu paragrafların önemi üzerine konuşuruz. Böylece yıllar geçse dahi o kitapla ilgili hafızamızda sağlam bir yer açılmış olur. Yıllar sonra dahi hatırımıza düşen bir cümleyi hangi kitapta okuduğumuzu, o cümlenin yazarı ile birlikte hatırlarız. Hafızamız için yadsıyamayacağımız kadar büyük bir önemi vardır kitaplarımızın.

Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Yazdıklarıyla ilgili biraz ketumtur. Bu konu ile ilgili pek fikir alış verişi yoktur aramızda. Fakat zaten okuduklarımızla ilgili çok şey paylaştığımız için aşağı yukarı ne yazacağı da bellidir. Söyleşileri ve kitap inceleme yazılarında da mesela aynı durum söz konusu. Hangi kitabı söyleşi yapmak için seçeceğini veya kitapla ilgili bir inceleme yazısı yazacaksa eğer bu kitabın hangisi olacağını bilirim. Temel fikrinin, meraklarının, onu heyecanlandıran konuların ne olduğunu bildiğim için ne yazdığını ve ne üzerinde çalıştığını aşağı yukarı tahmin ederim.    

Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Kahve içmesi ve çok hareketli bir şekilde, otura kalka yazması.

Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Aksu Bora ve Emel Uzun Avcı tarafından derlenen Hafif Kahramanlar (İletişim Yayınları), Johann Hari’nin Çalınan Dikkat: Neden Odaklanamıyoruz? (Metis Yayınları), Şükran Yiğit’in Bir Kış Yolculuğu (İletişim Yayınları) ve John Cheever Öyküleri (Everest Yayınları)

edebiyathaber.net (9 Mart 2023)

Yorum yapın