Yazarın Odası: Akın Ersöz | Meltem Dağcı

Haziran 10, 2021

Yazarın Odası: Akın Ersöz | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Akın Ersöz’ü, eşi Ayşen Ersöz ile konuştuk.

Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Akın, çevresini çok iyi gözlemler. Yolda yürürken, otobüs ya da uçakla seyahat ederken hatta alışveriş yaparken bile gözlem yapar. Ayrıntılar ilgisini çeker. O sırada çocukların ya da benim sorduğum soruları cevaplayamaz bile. Yolculuklarında hem el çantasında hem de bavulunda defterleri vardır. İlgisini çeken şeyleri not alır. İnsan ilişkileri çok iyi olduğundan sohbet etmeyi de sever. Bu konuşmalar bazen yazılarına taslak oluşturur. Alınan notlar ve gözlemler son aşamada çalışma odasında bilgisayarda yazıya dönüşür. Yaşadığımız ilginç bir anımız olmasa da Akın’ın üzerinden yıllar geçse de anları, durumları unutmaması ve bize kare kare anlatması şaşılacak bir durumdur.

Eşinizle yazı/ okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Eşim hem mesleği gereği hem de yazar olmasından dolayı iyi bir okurdur. Ben de üniversite yıllarından başlayarak çok değişik yayınları severek okurum. Akın ile okuduğumuz kitapları okumalarımız bittikten sonra konuşuruz. Bir kitabı almaya karar verme aşamasında o kitabın yazarını tanımıyorsam Akın’a sorarım. Düşünceleri bazen kararsız kaldığım bir kitabı okuma konusunda bana yol gösterici olur.O daha çok öykü ve roman ağırlıklı okur. Ben ise farklı türlerde ve alanlarda kitaplar okumayı severim. Onun okumadığı kitapları bazen onunla paylaşırım. O kitaplar ilgisini çekmese de yorumumu sabırla dinler. İkimiz de dergi okumayı severiz. Edebiyat, sanat, gezi hatta popüler bilim dergileri izliyoruz. Salgın günleri izin vermiyor ama birlikte kitapevi gezmeyi de çok severiz.

 Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Öykülerini yazarken öneri almaz. Ancak yazdıktan sonra bazen öykülerini okutur, öyküyle ilgili düşüncelerimi sorar. Gerekli görürse öyküde değişiklikler yapar.

Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Genellikle küçük not defterlerine ya da kâğıtlara yazar. Bu notlar daha sonra bilgisayarda öyküleşir. Yazı yazarken sessiz bir ortam ister ve yazdıklarına odaklanır. Yazarken çay içmeyi sever.

 Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Okuma listelerimizi Cumhuriyet Kitap gibi kitap eklerinden yararlanarak birlikte hazırlarız. Belirlediğimiz 8-10 kitabı son bir yıldır kitapevlerine gitmek yerine maalesef internetten istiyoruz. Daha önce söylediğim gibi ortak okumalarımız olan kitaplar hakkında da konuşuruz. Eşimin son günlerde okuduğu kitaplar şunlar: Son Adım (Ayhan Geçkin ), Kum Tefrikaları ( Ömür İklim Demir ), Bangır Bangır Ferdi Çalıyor Evde ( Mahir Ünsal Eriş ), Veba Geceleri ( Orhan Pamuk ), Ayna Çarpması ( Murat Özyaşar )

edebiyathaber.net (10 Haziran 2021)

Yorum yapın