Yayıncılardan internet korsanlığına darbe

Mart 26, 2012

Yayıncılardan internet korsanlığına darbe

Uluslararası Yayıncılar Birliği ile Alman Yayıncılar ve Kitapçılar Birliği, 15 Şubat 2012 tarihinde “Yayıncılar İnternet Korsanlığına Büyük Darbe İndiriyor” başlıklı ortak basın bildirisi yayınladı. 

Bildiriye göre, yayıncılar ve yayıncı birliklerinin oluşturduğu bir uluslararası ittifak sonucu, internet korsancılığıyla mücadelede önemli bir adım atıldı. Yasadışı e-kitap paylaşımı sağlayan iki büyük sitenin yöneticilerinin yerleri tespit edildi. Paylaşım sitesi www.ifile.it ile bağlantıların toplandığı sanal kütüphane www.library.nu sitesinin yöneticileri olduğu iddia edilen bu kişiler hakkında yasal işlem başlatıldı, ihtarname gönderildi.

Bu iki kişinin birlikte oluşturup yönettikleri “internet kütüphanesi”nden yasadışı olarak 400 binden fazla yüksek kalitede e-kitaba kolayca ulaşılabiliyor, dosyalar anında, ücretsiz ve isim verilmeden bilgisayarlara yüklenebiliyordu. Dünyadaki en büyük internet korsanlığı siteleri arasında yer alan bu iki sitenin yöneticilerinin, reklam gelirleri, bağışlar ve “premium” hesapların satışlarından yaklaşık 8 milyon Avro civarında ciro sağladığı tahmin ediliyor.

Uluslararası Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Jens Bammel, uluslararası kitap endüstrisi olarak organize telif hakları suçlarına, yazarları ve yayıncıları hak ettikleri ücretten mahrum edenlere hoşgörü göstermeyeceklerini belirterek, “Bu internette dijital içeriğin daha şeffaf, dürüst ve adil ticareti için önemli bir adımdır” dedi.

Alman Yayıncılar ve Kitapçılar Birliği CEO’su Alexander Skipis ise “Sistematik telif hakları ihlalleri yüksek kazançlı bir yasadışı iş haline gelmiştir. Korsanlıkla mücadele ifade özgürlüğüne bir engel değil, internette hukukun üstünlüğünü sağlamak için bir gerekliliktir” diye konuştu.

Uluslararası Yayıncılar Birliği ile Alman Yayıncılar ve Kitapçılar Birliği’nin oluşturduğu işbirliğine katılan yayınevleri şöyle: Cambridge University Press, Georg Thieme, Harper Collins, Hogrefe, Macmillan Publishers Ltd., Cengage Learning, Elsevier, John Wiley & Sons, The McGraw-Hill Companies, Pearson Education Ltd., Pearson Education Inc., Oxford University Press, Springer, Taylor & Francis, C.H. Beck, Walter De Gruyter.

Yasal süreçlere destek veren kuruluşlar arasında Amerikan Yayıncılar Birliği, Hollanda Yayıncılar Birliği, İtalyan Yayıncılar Birliği ve Uluslararası Bilimsel, Teknik ve Tıbbi Yayıncılar Birliği de yer alıyor.

Dava ile ilgili detaylı bilgi ve belgeler için:
http://www.internationalpublishers.org/images/stories/copyright/PR/20120214_template_library_nu_facts.pdf

Kaynak: turkyaybir.org.tr (26 Mart 2012)

Yorum yapın