Yaratıcı yazma kılavuzu olarak kurgulanan bu çocuk romanı, hayvan haklarını merkezine alıyor

Mayıs 19, 2023

Yaratıcı yazma kılavuzu olarak kurgulanan bu çocuk romanı, hayvan haklarını merkezine alıyor

Nuriye Akman’ın yazdığı, Ceren Akman’ın resimlediği -hedef kitlesi 8+yaş olan- roman Doğan Çocuk tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

“Gazeteci-yazar Nuriye Akman’ın bir yaratıcı yazma kılavuzu olarak kurguladığı bu roman, hayvan haklarını merkezine alıyor. Ceren Akman’ın eşsiz çizimleri eşliğine hayvan haklarını merkezine alan bu romanı okurken bir yandan da yaratıcı yazmanın inceliklerini keşfedeceksiniz.

Her şey o gün Defne’nin sınıf gezisinde hayvanat bahçesine gitmesiyle başladı.  Hayvanlar pek mutlu görünmüyorlardı.  Hele o geyik yavrusu…

Defne’yle arasında sihirli bir bağ oluşuvermiş, geyikçik Defne’ye derdini anlatmıştı. Anne babasından koparılıp buraya konulduğundan beri evini çok özlüyordu. Defne ne yapıp edip ona yardım etmeliydi.  Ama bunu tek başına yapamazdı. Babaannesi Nuriş ve veteriner amcası Kerem’le birlikte muhteşem bir macera onu bekliyordu. 

Meşeler sorunu nasıl çözebileceklerini önce kendi aralarında tartıştılar, işin içinden çıkamayınca kayınlar, çamlar, göknarlar ve ladinlere danışmaya karar verdiler. Hâliyle koca ormanı boydan boya, enden ene, yukarıdan aşağıya kadar hararetli hışırtılar, bilge çıtırtılar kaplamıştı. Ortada en ufak esinti yokken bunca ses Defne’nin Geyiği çıkması kuşları meraklandırdı. Hemen dallara yerleşip bu cümbüşü seyre daldılar. Ta ki mavi kanatlı, kırmızı gagalı, turuncu kafalı bir kuş aralarına katılıncaya kadar. Daha önce hiç böylesini görmediklerinden ağaçları unutup onunla ilgilenmek istediler. “Kardeşim, memleket nere?” demeye kalktıklarında, güzel yabancı kuş susturdu hepsini. “Şişşt, burada hayati bir mesele var!

Yazan: Nuriye Akman

Resimleyen: Ceren Akman

Hedef Kitle: 8+yaş

Sayfa Sayısı: 116 SF + KAPAK

Nuriye Akman 1957 Ladik doğumlu. 1978’de Gazi Üniversitesi Basın Yayın Bölümünden mezun oldu. 1982’de Kamu Yönetimi Bölümünde yüksek lisans yaptı. 1983-2015 arasında ana akım medyada muhabir ve yazar olarak çalıştı. TRT ve SkyTürk’te söyleşi programları yaptı. Çeşitli platformlar ve üniversitelerde yaratıcı yazarlık ve röportaj eğitimleri verdi. Birikimlerini halen Üsküdar Üniversitesi öğrencilerine aktarıyor. Mesleki kitapları: Üzümünü Ye Bağını Sor, Mebus Burcu, Yüzleşme, İnci Avcısı, Kalabalıklar, 50 Kelime. Romanları: Nefes, Örtü, Kim, Geceden Doğan, Büyülü Sofra. Deneme: Yaşlı Şarkılar. Defne’nin Geyiği ilk çocuk romanı.

Ceren Akman 1988 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sahne Dekorları ve Kostümü Tasarımı Bölümünde tamamladıktan sonra çok sevdiği kuklalar, onu bu alanda uzmanlaşmaya yöneltti. Ceren, aynı bölümün kukla tasarımı alanında yüksek lisansını devam ettirirken bir yandan da sinema-tv sektöründe sanat yönetimi departmanında çalışıyor. Eşi, kızı ve köpekleri Mars ile İstanbul’da yaşayan Ceren için bu kitap ayrı bir öneme sahip; çünkü kitabın başkahramanı biricik kızı Defne.”

edebiyathaber.net (19 Mayıs 2023)

Yorum yapın