Yalın ama estetik öyküler: “Son ve Bir Başlangıç”

Aralık 16, 2021

Yalın ama estetik öyküler: “Son ve Bir Başlangıç”

Eylem Hatice Bayar’ın “Son ve Bir Başlangıç” adlı öykü kitabı, Türkiye’nin dijital kitap platformu Kitap Cumhuriyeti’nde yayımlandı.

Kitabı ücretsiz olarak indirmek için>>>

Tanıtım bülteninden

Kitap, 12 öyküden oluşuyor. Yazar her öyküsüyle içsel ve tematik bir yolculuğa çıkarıyor okurunu. Geçmişe kadar uzanırken, şimdinin ve yarının simgeleriyle de örüyor anlatımını. Yalnızlaşan bireylerin iç dünyasını irdelerken, gerçeklikten ayrılmıyor hatta dramatik görüntüleri ağdasız bir dille ustaca yerleştiriyor metne. Öykü karakterlerinin sürekli bir dışarıdan içeriye kaçışları söz konusu. Bu da yazarın, Son ve Bir Başlangıç öykü kitabına başat olarak seçtiği bir konu.

Öykülerin dili oldukça akıcı ve okurun yüreğine ferahlatıcı sesler üflemekte sürekli. Söyleyiş içtenliğinden özgün cümle oluşumuna kadar bol yankılı bir dili tercih ediyor yazar. Yalınlık ve bilinçli bir estetikle de tamamlıyor söylemek arzusunu.

Eylem Hatice Bayar, dergilerle sürdürdüğü edebi etkileşimini, Son ve Bir Başlangıç adlı öykü kitabıyla ete kemiğe büründürüp bütünlüklü bir eserle çıkıyor okurunun karşısına bu kez. Yolunun ve yolculuğunun çok uzun olduğunu bilerek üstelik…

Kitaptan:

Gece

Bahçedeki köpek beni görünce iki defa havladı. Tüm kapılar açık, evlere girip odaları dolaşıyorum, kimseler yok. -Herkes nereye gitti? – Ortadaki havuzun başına geliyor, başımı gökyüzüne çeviriyorum. O an geceyle gündüz birbirine karışıyor. Sanki bir platodayım. Yoğun bir ışık gözlerime doluyor, her taraf birdenbire aydınlanıyor. Burnuma taze yapılmış krep kokusu geliyor. Birilerini bulmak umuduyla mutfağın olduğu daireye giriyorum, ama etrafta kimse yok. İrfan geliyor aklıma; acaba o da yok mu oldu? Hızla kaldığımız daireye yöneliyorum. İrfan ilk günkü gibi uyuyor. Başucumdaki komodinin üstünde bu gece için dağıtılmış şiir gözüme çarpıyor: Bir Düşün İçinde Bir Düş…” 

Eylem Hatice Bayar 

1975 Sinop doğumlu. İlk, orta ve lise öğrenimini Gerze’de, yüksek öğrenimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde tamamladı. Eylem Hatice Bayar ve Eylem Bayar isimleriyle; Şiirden, Bireylikler, Eliz Edebiyat, Akatalpa dergilerinde yayımlanmış şiirleri bulunmakta. Ayrıca yazdığı öyküler Edebiyat Haber, Edebiyat Nöbeti, Parşömen Sanal Fanzin dergilerinde yayımlandı. Bunun yanında Edebiyat Haber ve Parşömen Sanal Fanzin dergilerinde yayımlanmış yazıları da var. Şiirden Yayıncılık’tan basılan Suya Yazılan ve Klaros Yayıncılık’tan basılan Merina adlı iki şiir kitabı bulunmakta. Yazıya, onun iyileştirici gücüne, okumak ve yazmakla geçen bir hayatın anlamlılığına inanıyor.

edebiyathaber.net (16 Aralık 2021)

Yorum yapın