Yakın tarihin en çok beklenen çizgi romanı

Nisan 7, 2023

Yakın tarihin en çok beklenen çizgi romanı

Windsor-Smith’in yazıp çizdiği Monsters, Emre Yavuz çevirisiyle Karakarga Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Kısmen aile draması, kısmen casusluk hikâyesi, kısmen de metafizik bir yolculuk… Kendi kötücül dürtüleriyle ve paramparça akıl sağlıklarıyla mücadele eden sıradan insanların hikâyesi, 360 sayfalık siyah-beyaz bir destan!

Okurlarının uzun yıllardır merakla beklediği bu eserde Windsor-Smith nesiller arası travmalar üzerinden 2. Dünya Savaşı sonrasının panoramasını sunuyor. Tıpkı bir matruşka bebeğinin açılması gibi tekrar tekrar ortaya çıkan bu travmaların köklerini ayrıntılı şekilde resmediyor. 

Arka Kapak Yazısı:

SENE 1964. Bobby Bailey, ABD ordusuna gönüllü yazılmak için asker alma ofisine giderken, başına gelecek trajik olaylardan habersizdi. Ketum, yıpranmış, masum, geçmişini unutup geleceğe bakmak isteyen bir genç olan Bobby, ABD ordusunun gizli deneyleri için biçilmiş kaftandı. Bu deneyler, 20 yıl önce, 2. Dünya Savaşı’nın son günlerinde Nazi Almanyası’nda ortaya çıkmış genetik bir programın devamıydı. Bailey’nin tek dostu ve koruyucusu Teğmen McFarland, olaya müdahale etti ve tamamen kontrolden çıkan bir dizi olayı tetiklemiş oldu. Rütbeli canavarların sayısı arttıkça hikâye hem gerçek hem mecazi anlamda tam bir vicdan hesaplaşmasına dönüştü.

Bu incelikle resmedilmiş destansı hikâye, duygu, içgörü ve empatiyle dolup taşıyor. Windsor-Smith, halihazırda elli yıldır sürdürmekte olduğu başarılı kariyerinin başyapıtını yaratmış

-THE LIBRARY JOURNAL

360 sayfalık görsel hikâye anlatımı gücü olan MONSTERS’ın çerçevesi oldukça geniş: Biraz ailevi drama, biraz gerilim, biraz metafizik yolculuk, hayatlarını geri almak için mücadele eden bireylerin samimi bir portresi ve Amerikan tarihinden iki farklı kuşakta işlenen destansı bir politik macera.

MONSTERS, Windsor-Smith’in kusursuz çizim ve çini tekniğiyle, jest ve kompozisyona duyarlılığıyla ve kariyerinin en görkemli hikâye anlatımıyla harmanlanmış bir eser. Yürek parçalayan şefkatin, dayanılmaz acının, kefaretin, fedakârlığın ve yıkıcı şiddetin yer aldığı bölümler sunan MONSTERS, kesinlikle şimdiye kadar çizilmiş en yoğun grafik romanlardan biri.

Yazar Hakkında:

BARRY WINDSOR-SMITH, kariyerine 1969 genç bir çizgi roman tutkunu olarak X-Men ve Daredevil gibi ana akım Marvel karakterlerini çizerek başladı. Ancak 1971 yılında Marvel döngüsünden sıyrılıp Conan serisini çizmeye başladı ve endüstriye taze ve tartışmalı bir tarz katarken,  çizgi roman ustalarının ve okurlarının hayranlığıyla birlikte sayısız ödül kazandı. Aralarında Berni Wrightson, Mike Kaluta ve Jeff Jones’un da bulunduğu  bir grup yeni kuşak çizer  vatandaşıyla birlikte, Windsor-Smith de kendine bağımsız bir yol çizmeye karar verdi. 90’larda, tek başına düşünüp, yazıp-çizdiği üç  farklı bağımsız çizgi roman serisi yayımladı: The Freebooters, Young Gods ve The Paradox-Man. 1999 ve 2000 yıllarında Fantagraphics tarafından Opus Vol 1 ve Opus Vol 2 adında iki adet otobiyografik kitabı, delüks formatta yayımlandı. Canavarlar, 16 yıl aradan sonra yaptığı ilk kitap oldu.

edebiyathaber.net (7 Nisan 2023)

Yorum yapın