William Shakespeare’den Kısasa Kısas ve Venedik Taciri

Kasım 18, 2021

William Shakespeare’den Kısasa Kısas ve Venedik Taciri

William Shakespeare’in “Kısasa Kısas” ve “Venedik Taciri” adlı oyunları, Zeynep Avcı çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Kısasa Kısas
Kendi işlemediği suçun cezasını kesmek, acımasız olana kolay gelir.
 
Yazıldığı günden bu yana akla etik sorular getiren bu oyunda Shakespeare, çivisi çıkmış bir kentin güçle sarhoş olmuş yöneticisini, aynayı kendine tutmak zorunda bırakıyor.
 
Kısasa Kısas, yasaların katılığına rağmen ahlaki bir çürümenin başladığı Viyana’da, Dük’ün aceleyle kentten ayrılmasıyla görevi devralan Vali Angelo’nun icraatlarını ve bunların toplumun en küçük biriminde bile hissedilen etkilerini ele alır: Bu yeni ve epey katı yönetici, kenti çöküşe sürükleyen adi suçları, zina ve yozlaşmışlığı bitirmeye kararlıdır ve göreve gelir gelmez kentin soylu gençlerinden Claudio’yu, evlilik dışı birlikteliğini cezalandırmak üzere idama mahkûm eder. Valinin kendi ahlaki sınavıysa Claudio’nun kız kardeşine duyduğu hislerle başlayacaktır.
 
#dünyaklasikleri #ingilizklasikleri #toplumahlakı #kilise #sıkıyönetim
#çıkarçatışması  #ilişkiler  
 
Dizi: Can Klasik
Tür: Oyun
Sayfa sayısı: 144
Fiyat: 12,50 TL         
 
Venedik Taciri
İmzalaması kolay bir senedin, gerçekleştirilmesi zor şartları…

Shakespeare bu kez de para, aşk, dostluk ve adalet kavramlarını ustalıkla bir düğüm haline getiriyor.
 
Shakespeare külliyatının önemli parçalarından Venedik Taciri, yakın bir dostunun sevdiği kadına kavuşmasına yardım etmek için hırslı bir Yahudi tüccara borçlanan Antonio’nun trajikomik serüvenini anlatır. Açık denizlerdeki gemilerine güvenen Antonio, tüccar Shylock’un oldukça yüklü borç senedini imzalamıştır ve borcunu ödeyemediği takdirde vücudundan hatırı sayılır bir parça et koparılacaktır. Öte yanda Bassanio, dostu Antonio’nun yardımıyla genç ve güzel Portia’nın evine ulaşsa da burada onu zorlu bir sınav bekler.
 
 #dünyaklasikleri #ingilizklasikleri #aşk #para #adalet #etikdeğerler #aldatmaca
 
Dizi: Can Klasik
Tür: Oyun
Sayfa sayısı: 136
Fiyat: 12,50 TL         
 
WILLIAM SHAKESPEARE, 1564’te Stratford-upon-Avon’da doğdu. Sekiz çocuklu bir ailenin üçüncü ve hayatta kalan en büyük çocuğuydu. Herhangi bir kanıt bulunmamakla beraber, Stratford’da bulunan Kings New School’da okuduğu düşünülmektedir. Burada, İngiltere’de dönemin tüm okullarında olduğu gibi ağırlıklı olarak Latince eğitim gördü. Eserleri 1592’de Londra tiyatro sahnelerinde yaygın olarak oynanmaya başlayana kadar neler yaptığı söylentilerden ibaretti ve biyografi yazarları, oyun yazarının bu yıllarından “kayıp yıllar” olarak söz etti. Yazmaya başladığı tarih bilinmese de, kariyerine komediler ve tarihî oyunlarla başladı, ardından 1608’e kadar trajedilere ağırlık verdi. İngiliz edebiyatının en iyi eserlerinden kabul edilen HamletKral LearOthello ve Macbeth‘i bu dönemde yazdı. Bazı ortaklaşa yazılmış eserlerle beraber, günümüze 38 oyun, 154 sone, iki uzun öykü-şiir bıraktı. Bu eserlerin büyük kısmını 1589-1613 yılları arasında üretti. Aynı zamanda bir aktör olan yazar, Londra’daki Lord Chamberlain’s Men adlı tiyatro şirketinin sahibiydi. 16. yüzyılın sonunda kültür ve sanatın zirvesine oturduysa da, dünya çapında tanınması 19. yüzyılı buldu. 1613’te kariyerini noktalayan Shakespeare, bundan üç yıl sonra, 52 yaşında yaşamını yitirdi.
 
ZEYNEP AVCI, 1947’de doğdu. ODTÜ’de İdari Bilimler ve İÜ’de Sosyoloji okudu. 1966-1975 yılları arasında Cumhuriyet, Yeni İstanbul, Hürriyet, Kelebek, Milliyet gazetelerinde, Sipa Press ajansında çeşitli görevler üstlendi. Kötü Bir Yaratık (1983), Ahşap Köşkün Hanımefendisi (1986), Aşk Meleğinin İşleri (1998) adlı öykü kitapları, Bir Kadının Güncesinden Sayfalar (1989) adlı bir deneme kitabı bulunan Avcı’nın Abelard ve Heloise adlı oyun çevirisi Avni Dilligil En İyi Çeviri Ödülü’ne değer görüldü.

edebiyathaber.net (18 Kasım 2021)

Yorum yapın