Walter Mosley’den “Kurmacanın Unsurları”

Kasım 9, 2020

Walter Mosley’den “Kurmacanın Unsurları”

Walter Mosley’nin “Kurmacanın Unsurları” adlı kitabı, Oğuz Tecimen çevirisiyle Notos Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Amerikalı usta yazar Walter Mosley’nin Bu Yıl Romanını Yazıyorsun’u tamamlayıcı bir deneme olarak tasarladığı Kurmacanın Unsurları yaratıcı yazının zihinsel ve maddi yapıtaşlarına dair bir dizi derin düşünceden oluşuyor. Roman yazma sürecindeki deneme yanılmaları, ani savrulmaları ve büyülü keşifleri yansıtan doğaçlama bir caz üslubuyla kurmacayı kurmaca yapan en temel unsurları ele alıyor. Mosley’ye göre, roman yazmanın formülleri ve reçeteleri yok; iyi bir üniversite eğitimi, yazarlık kursları ve kitapları da yazar olmanın şartları değil. Roman yazmak kendi deneyiminize kulak verip hayatı gözlemleyebilmekten, yazdıklarınıza kafa yormaktan, yazarken girdiğiniz dünyaya kendinizi verebilmekten geçiyor. Kurmacanın Unsurları yaratıcı yazının simyasına, hikâyelerin doğasına ve hayatı yorumlamanın inceliklerine dair bir meditasyon.

“Bu incelemenin konusu hikâyeyi aşan bir roman yazma umudu. Yazarın hem anlamın derinlerine daldığı hem de iyi bir olay örgüsü kurguladığı bir roman.

Romana yaklaşımım nasılsa bu denemeye de öyle yaklaştım. Bu metnin biçiminin roman yazma sürecini yansıtmasını istedim. Buradaki gibi, tökezleyerek, çırpınarak, hüsrana uğrayarak verdiğin üründe akıl ile kalp bir araya gelir – ruhu, hatta belki de romanı tanımlayan kesişim budur.”

edebiyathaber.net (9 Kasım 2020)

Yorum yapın