Vecihe Hatiboğlu Anma Ödülü’nün kazananı belli oldu

Ekim 31, 2023

Vecihe Hatiboğlu Anma Ödülü’nün kazananı belli oldu

2023 yılı Prof. Dr. Vecihe Hatiboğlu’nu Anma Ödülü Akim Sevgilim adlı kitabı için Füruzan’a verildi.

Yapı Kredi Yayınları tarafından Şubat 2023’te yayımlanan Akim Sevgilim’de okura dünü anlatılırken, bugünü düşündüren üç güçlü öykü yer alıyor.

Prof. Dr. Vecihe Hatiboğlu Anma Ödülü Seçici Kurulu tarafından verilen ödül, Füruzan’ın üstün anlatım gücü, konu seçim yetkinliğiyle geçerliliğini yitirmeyen esin kaynağı yaratımı, edebi yaklaşımı ve dilbilim yeteneğini onurlandırma amacını taşıyor.

2023 yılı Prof. Dr. Vecihe Hatiboğlu’nu Anma Ödülü, seçici kurul oy birliğiyle Füruzan’ın Akim Sevgilim adlı öykü kitabına verildi. Seçici kurulda geçen yılın ödülünü alan Dil Derneği Genel Başkanı Sevgi Özel, Köşe Yazarı ve Gazeteci Serpil Yılmaz, Yazar ve Avukat Ahter Kutadgu, Liber Kitap Kulübü Kurucusu ve Yöneticisi Ferah Türel ile Kadın20 Kurucu Başkanı ve Yazar Gülden Türktan yer aldı.

Füruzan adına onur plaketini Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Tülay Güngen aldı. Güngen, törende şunları söyledi: “’Akim Sevgilim’dekiöyküler her ne kadar geçmişten ses verseler de, bugün yaşadığımız pek çok sorunun kaynağına da götürüyor bizleri. İçe dokunan, samimi, çarpıcı diliyle toplumsal yaraların tam ortasından konuşan bir yazarın dünyasını ve ruhunu ele veren bir öykü kitabı ‘Akim Sevgilim’. Memet Fuat’ın bugüne kadar taşınan benzetmesiyle ‘Füruzan edebiyatımızda bir olay’dır. Bu benzetmenin üzerinden yıllar geçse de bu ruha ne denli ihtiyacımız olduğunu bize hatırlatan Füruzan’a teşekkür ederim.”

Dil Derneği ve Prof Dr. Vecihe Hatiboğlu Seçici Kurul, TÜYAP’ta bir de söyleşi düzenledi. Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel’in yönettiği söyleşide, Dr. Gülden Türktan, Serpil Yılmaz ve Ertuğrul Özüaydın da konuşmacı olarak yer aldılar.

Geçen yılın ödül sahibi Sevgi Özel, ödülün anlamını ve Prof. Dr. Vecihe Hatiboğlu’nun öğretmenliğinin kendisi üzerindeki etkisini vurgulayan bir konuşma yaptı. “Sevgili dostlar, geçen yıl beni ödüllendiren değerlendirmelerinizle gönendim. Yarım yüzyılı aşan bir zaman diliminde Türkiye Türkçesi dilbilgisiyle yola çıktım; yol göstericim Mustafa Kemalce düşünen bütün aydınlanmacılar oldu. Örnek aldığım Prof. Dr. Vecihe Hatiboğlu, 18’deyken öğrencisi olduğum, 21’imde yaşamımın akışını değiştiren; bana Türkçe’nin bütün sokaklarında özgürce dolaşma, düşünme, sorgulama, yazma yolunu gösteren ve açan öğretmenimdi. Benden önce ve sonra binlerce gence, akademisyene, yazançizen, düşünen herkese Türkçe’nin müziğin dinleten, olanaklarını öğreten bir dil bilimciydi. Cumhuriyet’e, devrimlere inancından, Mustafa Kemal Atatürk’e saygı sevgisinden pay almak için elimden geleni yaptım; başarabildiğimi sanıyorum. Erişkinler ve çocuklar için kırk adet yapıtım, sayısını bilemediğim kadar yazım var. Sizlere yeniden teşekkür ederim; öğretmenime gönül borcumun ölçüsü yok. Prof. Dr. Vecihe Hatiboğlu’nun biricik kızı Gülden Türktan’ın, Prof. Hatiboğlu’nu salt annesi olduğu için değil; onun Türkçe’ye verdiği emeği, düşünce ve yapıtlarını geleceğe taşımayı amaçlayarak başlattığı çalışmalar için Dr. Türktan’a da teşekkür ediyorum” dedi.

Etkinlikte Füruzan’ın ödül kazanan kitabı Akim Sevgilim hakkında görüşlerini paylaşan Dr. Gülden Türktan, yazarın toplumun çeşitli yönlerini ele aldığını hem dili kullanımı hem öyküde kurgu gücünü sergilediğini vurguladı. “Füruzan dili ve dokunduğu konularla hem toplumumuzu teşhis etmiş hem de yazım diline verdiği önemle öykücülüğü ileri taşımış olduğunu düşünüyorum. 2023 yılında Yapı Kredi Yayınları’nda yayınlanan ‘Akim Sevgilim’ öykü kitabında toplumun evden çıkmaya çok da fırsatı olmayan kadınları, ilaveten yurt dışında okumanın ülke örf ve adetleri ile ortaya çıkardığı çatışma ve göçle gerilimi de ele almış ve konuya sınıf ve bakış açısı farkıyla yoğurarak toplumumuz açısından bizlere ışık tutmuştur. Öte yandan toplumuzda derin yoksulluk ve açlığın en üst boyutunu ve açlığın açabileceği acıyı öyküsünde gözler önüne sermiştir. Annem Prof. Dr. Vecihe Hatiboğlu’nun ‘gizli bir cevher’ olarak nitelendirdiği yazar Füruzan’a bu ödülü sunmaktan onur duyuyorum” dedi.

edebiyathaber.net (31 Ekim 2023)

Yorum yapın